Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Közel 25 év után tér vissza új albummal a svéd EUCHARIST - itt az 'I Am The Void' videoklipes címadó dala!

2022-01-29
Az 1998-ban feloszlott, 2015-ben újjáalakult svéd dallamos death metal banda tavasszal adja ki régóta várt visszatérő stúdióalbumát.

A Helter Skelter Productions hivatalosan 2022. március 25-én dobja piacra az Eucharist visszatérő, 'I Am the Void' című nagylemezét. A banda harmadik teljes értékű stúdióalbuma CD-n, dupla LP-n, kazettán és digitális formában jelenik meg - előrendelhető a forgalmazó Regain Records webshop-jában.

A tracklista:
01. Shadows
02. A Vast Land Of Eternal Night
03. Goddess Of Filth (Tlazolteotl)
04. In The Blaze Of The Blood Red Moon
05. Mistress Of Nightmares
06. Queen Of Hades
07. Nexion
08. Where The Sinister Dwell
09. In The Heart Of Infinity
10. Lilith
11. Darkness Divine
12. I Am The Void

Az Eucharist eredetileg 1989 és 1991 között működött, de a '90-es években nagyjából 1-2 évente feloszlottak, majd újra összeálltak. Két nagylemezük jelent meg: az 1993-as 'A Velvet Creation' és a '97-es 'Mirrorworlds' - mindkettő meglehetősen nagy sikereket aratott az európai extrém metal-színtéren.

A csapat kultikus debütáló albuma, az 'A Velvet Creation' a nemzetközi melodic death metal-színtér egyik legalapvetőbb anyaga - sokan a műfaj elsőszámú remekműveként tekintenek rá. Ezen album sajátos hangzását fejelte meg a banda a négy évvel később megjelent, epikus 'Mirrorworlds' albummal, melyen némileg modernebb, kifinomultabb melo-death hangzás érvényesült karakteres melankóliával és kisebb-nagyobb prog-beütésekkel felvértezve.

Az Eucharist - köszönhetően a fentebb említett két stúdióalbumnak - kultikus zenekarrá vált több generáció szemében is. Ezt a lázat fokozták a Regain Records többszörös újrakiadásai, a banda nevének effektív életben tartása. Ettől függetlenül maga a banda halott volt... egészen 2015 decemberéig. Ekkor állt ismét össze a zenekar, és ekkor jelentették be, hogy 2016. április 16-án adják 18 éven belüli első koncertjüket. Továbbá ekkor szórták el reunion-albumuk, az 'I Am the Void' magjait.

Az Eucharist újkori felállásának tagja az Arch Enemy / ex-In Flames dobos, Daniel Erlandsson; valamint a Revengia két tagja, Matti Almsenius gitáros és Tobias Bernström basszer, illetve Markus Johnsson gitáros-énekes volt.

Markus Johnsson alapító / énekes-gitáros így folytatta a történetet: "A svédországi Varbergben rendeztük reunion-bulit, aminek köszönhetően Daniel és jómagam elhatároztuk, csinálunk egy új albumot. Szerettük volna kicsit sötétebbre, borongósabb hangulatúra venni az atmoszférát, mind dalszövegek, mind a zene tekintetében - ez volt az elsődleges célunk. Daniel azonban időközben úgy döntött, más érdekli, úgyhogy inkább kiszáll a projektből. Ekkorra az album már többé-kevésbé kész volt. Jómagam írtam meg minden dalszöveget, és néhány riff kivételével én alkottam meg minden riffet, de azért Daniel is sokat segített a dal-struktúrák tekitetében".

Ahogy tehát azt a frontember is említette, az 'I Am the Void' az Eucharist "sötét oldalát" vázolja fel. Annak ellenére, hogy továbbra is death metal a zene meghatározó stílusa, a banda ezúttal szélesebb skálát vonultat fel, főként erős black metal-elemek alkalmazásával. Az 'I Am the Void' ugyanakkor természetesen magán viseli az Eucharist karakteres stílusát és egyedülálló hangzását. Összességében egy meglehetősen masszív (12 szám, 77 perc!) anyagról van szó, ami a megújult Eucharist-ot tükrözi, de ugyanakkor a '90-es évek klasszikus dinamikáját és hangzásvilágát eleveníti fel.

Markus így folytatta mondandóját: "Ez az album hosszú időn keresztül állt a polcon; konkrétan 2016 eleje és 2020 decembere között porosodott... viszont akkor újra összeszedtem magam, és elküldtem a hanganyagot Per Gyllenbäck-nek a Regain Records-hoz. Egy kisebb csendet követően Per válaszolt: 'Vágjunk bele ebbe az albumba!'... Aznap döntöttem el, hogy jómagam veszem át az irányítást; én egyedül leszek a banda tagja; lévén annak idején is én és Daniel voltunk az Eucharist kreatív alkotóelemei. Daniel beleegyezett abba, hogy használhassam a bandanevet, és egymagam gondoskodhassak az album kiadásáról. Így tehát egyedül vittem véghez mindent".

Johnsson egy session-dobost vett maga mellé, a Marduk-os Simon "Bloodhammer" Schilling személyében, aki azóta az Eucharist hivatalos tagjává vált.

Az Eucharist új, epikus fejezete tehát végre - 25 év elteltével - ténylegesen is kezdetét vette. Hamarosan fény derül erre az ékes mérföldkőre, amit 'I Am the Void' névvel illettek!

Az 'I Am the Void' album első két ízelítője, a 'Shadows' és a 'Mistress Of Nightmares' című szám itt meghallgatható; lentebb pedig elérhető a címadó dal hivatalos videója:

 

Közel 25 év után tér vissza új albummal a svéd EUCHARIST - itt az 'I Am The Void' videoklipes címadó dala!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.