Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

BEHEMOTH - két videoklip készült a 'Versvs Christvs' című számhoz (premier)

2022-09-20
A lengyel Behemoth zenekar 2022. szeptember 16-án adta ki karrierje 12. stúdióalbumát. Az 'Opvs Contra Natvram' a Nuclear Blast jóvoltából jelent meg; most pedig egy friss videoklip is debütált.

Az 'Opvs Contra Natvram' - amit a Behemoth eddigi "legizgalmasabb és legprovokatívabb" albumaként jelentettek be - egy 10 fejezetből álló, "dühös és pusztító hangzású ópusz", melyet a világjárvány ideje alatt alkotott meg az Adam "Nergal" Darski frontember vezette alakulat. A 43 perc, 15 másodperc játékidejű 'Opvs Contra Natvram' - hasonlóan a banda korábbi lemezeinek gyakorlatához - a zenekar tagjainak saját producelésében született meg; míg a hanganyag keverését a legendás stúdió-mesterre, Joe Barresi-ra (Nine Inch Nails, Tool, QOTSA, Alice In Chains) bízták.

Lévén a világjárvány okozta korlátozások alatt készült el az új Behemoth album, a banda 30 éves története során most először fordult elő az, hogy mindenféle nyomástól, konkrét időbeosztástól mentesen alkothatott a trió - ennek végeredménye pedig egyértelműen megmutatkozik a dalszerzői és a stúdiós munka magas színvonalú minőségén.

A Behemoth természetesen továbbra sem szabott semmilyen korlátot zenei és vizuális kifejezésmódjának, és a banda világnézete sem változott az évek során. Tematikáját tekintve ez az album is a képmutató vallásokat és azok kiszolgálóit gyalázza, és büszkén hirdeti Nergal mainstream kultúra-ellenes és "istengyalázó" nézeteit (2010-ben ugyanis ilyen jogcímen kellett a lengyel bíróság elé állnia a frontembernek).

"Az album címe a főáramlattal való szembenállásra utal" - közölte Nergal. "Mindazon értékek, etikai és erkölcsi tényezők referenciája ez a kifejezés, melyekkel szemben mindig is büszkén kiálltam. Komolyan felvettem tehát a harcot a popkultúra - "cancel culture", "social media" és azok eszközei - destruktív tendenciái ellen, melyek érzésem szerint rettentően veszélyes fegyverek az inkompetens emberek kezében. Mindennek igazán pusztító és súlyos következményei lesznek; arról nem is beszélve, hogy egy igazi előadó perspektívájából nézve a dolgot, meglehetősen nagy korlátozó tényezők is lehetnek. Egyszóval: ez a lemez az én felmutatott középső ujjam!".

Az 'Opvs Contra Natvram' kétféle változatban napvilágra kerülő borítója - amit Bartek Rogalewicz (Lodge.Black) tervezett - és dallistája így néz ki:

01. Post-God Nirvana
02. Malaria Vvlgata
03. The Deathless Sun
04. Ov My Herculean Exile
05. Neo-Spartacvs
06. Disinheritance
07. Off To War!
08. Once Upon A Pale Horse
09. Thy Becoming Eternal
10. Versvs Christvs

Az első kedvcsináló single-dal, az 'Ov My Herculean Exile' lentebb elérhető hivatalos videoklip formájában, amit Zuzanna Plisz rendezett:

Megjelent továbbá a második single-dal, az 'Off To War!', aminek kisfilmjét Påhl Sundström és Erik Sundström rendezte.

A harmadik single, a 'The Deathless Sun' videoklipje egyenesen két verzióban is megjelent. "Az egyik igazán sokkoló... Annyira sokkoló, hogy egy másik videót is le kellett forgatnunk ahhoz, hogy megemésszük! Ti is gondosan válasszátok ki, melyik a kedvencetek! Várjuk a reakciókat!" - tette hozzá Nergal.

Lentebb elérhető a 'Thy Becoming Eternal' című szám hivatalos videója:

Az album megjelenését követően pedig közzétették a 'Versvs Christvs' című szám klipjét is, amit Agata Alexander rendezett. A produkciós munkákba továbbá besegített a banda régi partnere, a Grupa 13 stábja is.

Az új kiadványt különféle változatban megrendelni, az alábbi képre kattintva lehet:

A Behemoth jelenleg Észak-Amerikában turnézik (az Arch Enemy, a Carcass és az Unto Others társaságában). Ugyanezen körút európai felvonása szeptember 27-én indul Dublin-ban és november 6-án ér véget Oslo-ban. Ezt megelőzően több nyári fesztiválon (pl. a brit Bloodstock-on) is fellép az Adam "Nergal" Darski (ének, gitár), Zbigniew "Inferno" Promiński (dobok, ütős hangszerek), Tomasz "Orion" Wróblewski (basszusgitár, vokál) és Patryk "Seth" Sztyber (gitár, vokál) alkotta banda. A teljes turné-beosztást a www.behemoth.pl oldalon lehet megtalálni.

2022. október 16-án Budapesten is fellép a Behemoth, az Arch Enemy, a Carcass és az Unto Others. A hazai buliról bővebb infókat itt lehet olvasni.

 

BEHEMOTH - két videoklip készült a 'Versvs Christvs' című számhoz (premier)
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.