Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Gene Simmons: "A rockzene valóban halott"


2015-06-25

Gene Simmons (KISS) hírhedt negatív elmélkedéseit ezúttal maga a veterán rocksztár vitte tovább...

Mint ismeretes, Gene Simmons tavaly szeptemberben saját fiának, Nick-nek adott interjút az Esquire magazin honlapján. Gene többek közt az alábbi tanácsokkal látta el azokat a zenészeket, akik sikeresek akarnak lenni: "Ne hagyj fel a rendes munkáddal[...] mert a zeneszerzők számára - az igazi tehetségek, tehát a rock-, a soul- és a blues-zenészek - halott ügy az egész[...] Ha mondjuk te éppen gitározol, szinte lehetetlen szituációba keveredtél. Jobb, ha inkább egyáltalán nem is tanulsz meg zenélni, sem dalokat írni, hanem csak elénekelgetsz magadnak a zuhany alatt, vagy jelentkezel az 'X-faktorba'[...] A rockzene végleg halott". (Simmons teljes mondanivalóját itt közöltük le. A zenész később megerősítette: továbbra is tartja magát ehhez az állításhoz.)

Egy friss, BBC Radio 2 által készített interjúban, Simmons újra kiállt saját megjegyzései mellett: "Részemről itt elsősorban arról a szomorú sorsról kell beszélnünk, ami az új bandákat sújtja. Sokan idézik azt tőlem, hogy 'a rock halott', és az az igazság, hogy valóban az... mivel nem tud senki megnevezni egy újabb Beatles-t, egy Elvis-t, vagy egy új Black Sabbath-ot.
Hol van például az új Led Zeppelin? A popzenében ott van mondjuk Taylor Swift, aki fantasztikus; vagy Lady Gaga... szóval sokmindenki... Viszont az is igaz, hogy az idő tesz valakit ikonikus alakká. Én például meghallgatok mindenféle zenét, de sajnos azt kell mondanom, hogy a rock szomorú halált hal. Ez pedig az Internetnek, a fájlmegosztásnak és a letöltéseknek köszönhető: ezek vették el a lehetőséget azoktól a fiatal bandáktól, akikben egyébként megvan a dalszerzői és előadói potenciál ahhoz, hogy ők legyenek az új Beatles vagy az új Zeppelin. Viszon támogatási rendszer abszolút nincs... pedig pont ez lenne a lemezkiadók feladata.
Képzeld el, hogy tetőfedőként dolgozol, de valaki rájön, hogy úszhatná meg azt, hogy ki kelljen fizetnie téged. Vagy: egy éven keresztül írsz egy könyvet, aminek a szövegét végül mindenki megosztja, letöltögeti; te pedig fizetség nélkül maradsz... Alapvetően ez az Internet álláspontja: 'Nem számít, mennyit dolgozol, elveszem, amit alkottál, és cserébe nem adok semmit'.
Nézzétek, nekem ez nem fáj, mert én gazdag vagyok; nincs rám hatással. Viszont mélységesen elszomorít a dolog... Nekem legalább volt esélyem. Ott volt egy lemezkiadó a sarkamban, és adtak nekem többmillió dollárnyi előleget, amit még akkor sem kellett volna visszafizetnem, ha elbukott volna a banda. Mindenki annak okozza a legnagyobb fájdalmat, akit szeret. Annak idején például sokan panaszkodtak a lemezkiadók miatt: 'Oh igen, az öltönyösök...'. Igen, ők voltak az öltönyösök; még véletlenül sem hasonlítottak ránk, és nem szerették azt, amit csinálunk; de ők biztosították a támogatást - nélkülük semmi sem valósulhatott volna meg. A Geffen Records nélkül például soha nem lett volna Nirvana... Szóval ne játsszuk már a hülyegyereket
".

Simmons tavalyi kijelentését az elmúlt időben több neves zenész is megcáfolta; köztük Corey Taylor, Slash, Vinnie Paul, az ex-Mötley Crüe énekes John Corabi és Rob Halford; de megszólalt az Exodus énekese, Steve "Zetro" Souza is, aki "nagyjából értette", miről beszél Gene. Egy néhány hónappal ezelőtti interjúban az Anthrax gitárosa, Scott Ian magyarázta el, hogy "a rock sosem hal meg", ezután pedig a Rammstein és az Emigrate pengetőse, Richard Krupse, majd ismét a Slipknot / Stone Sour frontember, Corey Taylor nyilatkozott a témában. Nemrég a Steel Panther tagjai, Stix Zadinia dobos és Lexxi Foxx basszusgitáros is beszálltak a globális port kavart vitába. Később a Rob Zombie-banda gitárosa, a népszerű szóló-artista, John 5, majd a brit power metalista Dragonforce zenekar francia basszerosa, Fréderic Leclercq adott hangot véleményének. Egy újabb interjúban a legendás Rainbow / Deep Purple énekes, Joe Lynn Turner nyilatkozott a témában; utóbb pedig a fiatalabb rockzenész-generáció egyik kiemelkedő alakja, a Black Veil Brides frontembere, Andy Biersack elmélkedett.

A KISS basszusgitárosa nemrég elmondta: észrevette, hogy nézetei nagy vitákat váltottak ki, de ettől függetlenül ő megvédi a szabad vélemény-nyilvánítás jogát: "Ezt Amerikának hívják. Itt megengedett, hogy hülyeségeket beszélj, és megengedett az is, hogy hangot adj a véleményednek. Én sem vagyok jobb vagy rosszabb senki másnál".


Gene Simmons:
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás