Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [62. rész]


2016-01-13

Skandináv-metal a javából!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 62. rész

THUNDERSTONE - 'Until We Touch The Burning Sun'

A finn Thunderstone zenekar 2000 óta létezik; a thrash metalista Antidote együttes gitárosa, Nino Laurenne alapította. Hozzá csatlakoztak később a Rantanen-testvérek, Mirka dobos (TunnelVision) és Pasi énekes (Strike); majd Nino ex-bandatársa, Titus Hjelm basszer és Kari Tornack billentyűs (Sentiment).

A csapat a kezdetekben két demó-anyagot rögzített - ezek keltették fel a szakma, különösképpen a Nuclear Blast kiadó érdeklődését. Végül tőlük kapták meg az első lemezszerződés.

A Thunderstone bemutatkozó, saját nevét címként viselő albuma 2002-ben jelent meg. A lemezt a gitáros, zenekar-alapító Laurenne saját stúdiójában rögzítették Helsinkiben, és vendégzenészként közreműködött rajta Timo Tolkki, a Stratovarius főnöke is. Ennek nyomán az együttes a lemez megjelenését követően a Stratovarius és a Symphony X társaságában indult európai turnéra.

2003 elején az 1983 óta megjelenő német Rock Hard magazin olvasói az elmúlt év "legjobb új zenekarának" választották az együttest. Ennek köszönhetően újult lendülettel vonultak stúdióba, hogy rögzítsék második lemezüket, amin ez alkalommal Michael Romeo, a Symphony X gitárosa működött közre vendégzenészként. Az album 2004-ben, 'The Burning' címen látott napvilágot (ennek elsőszámú single-dala a fenti klipes nóta). A promóciós turnén a zenekar többek között Axel Rudi Pell társaságában lépett fel, valamint első ízben meghívást kapott a Wacken Open Air fesztiválra.

A sikert meglovagolva a zenekar 2005-ben kiadta harmadik stúdiólemezét, melynek első kislemeze, a 'Tool Of The Devil' hazájukban, Finnországban a kislemez-lista harmadik helyéig vitte. A zenekar fokozatosan eltávolodott a hagyományos power metal elemektől, és egyre több klasszikus heavy metal, valamint thrash metal fogást emelt be a dalokba. A lemez megjelenését követően első önálló főzenekari turnéjára indult az együttes, de emellett közösen fellépett a Hammerfall vagy a Firewind társaságában is.

A fejlődést mutatta, hogy a következő sorlemez, mely címében is utalt a zenekar által bejárt útra ('Evolution 4.0') végleg szakított a power metal sémákkal és sokkal sötétebb, zeneileg is fajsúlyosabb oldalát mutatta meg az együttesnek. A lemez kapcsán első ízben az Egyesült Államokba is eljutottak, majd meghívás nyomán elindultak a finn Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjében. A siker itt sem maradt el: a győztes Hanna Pakarisen énekesnő mögött második helyre futott be a banda. A válogatás keretében előadott számaik, a kislemez formájában is megjelentetett 'Forevermore' és 'Face In The Mirror' ismét a finn slágerlistákon landoltak.

A zenekar sikere azonban súlyos következményekkel járt: Pasi Rantanen énekessel és Kari Tornack billentyűssel "a zenei stílusváltás és motivációs problémák miatt" a többi tag 2007 augusztusában felmondta az együttműködést. Így a lekötött további koncertekre a Tarrot énekese, Tommi “Tuple” Salmela, valamint Jukka Karinen billentyűs ugrott be. A zenekar a következő lemezének elkészítéséhez Karinen billentyűst végleg leigazolta, míg a koncert-körút után az énekesi helyet Rick Altzi vette át, aki azonban ezzel egyidejűleg az At Vance frontemberének szerepét (később pedig a Masterplan-ét) is vállalta.

A Thunderstone 2008-ban ismét stúdióba vonult és 2009 őszén, immár a Sony Music segítségével, megjelentette ötödik stúdióalbumát 'Dirt Metal' címen, mely jelentősen tovább "szálkásította" a zenekar stílusát és a power, thrash elemek konzekvens vegyületét hozta.

2011-ben feloszlott a csapat, de két évvel később Laurenne újjáélesztette a felállást. Mivel Rick Altzi - a Masterplan-es elkötelezettségei miatt - már nem vállalta a szereplést - a zenészek visszahívták Pasi Rantanen-t. A banda 2015 végén (a finnországi és a japán területek kivételével) újabb lemezszerződést kötött a világ minden tájára; méghozzá a német AFM Records-szal.

A Thunderstone soron következő albuma 'Apocalypse Again' címmel fog megjelenni, 2016. április elsején. A bandának ez lesz az első albuma hét éven belül, mivel legutóbbi kiadványuk, a 'Dirt Metal' 2009-ben jlent meg (Sony Music).

Rovatunk előző epizódjait az alábbi linkeken lehet elérni: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész, 8. rész, 9. rész, 10. rész, 11. rész, 12. rész, 13. rész, 14. rész, 15. rész, 16. rész, 17. rész, 18. rész, 19. rész, 20. rész, 21. rész, 22. rész, 23. rész, 24. rész, 25. rész, 26. rész, 27. rész, 28. rész, 29. rész, 30. rész, 31. rész, 32. rész, 33. rész, 34. rész, 35. rész, 36. rész, 37. rész, 38. rész, 39. rész, 40. rész, 41. rész, 42. rész, 43. rész, 44. rész, 45. rész, 46. rész, 47. rész, 48. rész, 49. rész, 50. rész, 51. rész, 52. rész, 53. rész, 54. rész, 55. rész, 56. rész, 57. rész, 58. rész, 59. rész, 60. rész, 61. rész.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [62. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás