Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Hivatalos előzetes a DOKKEN klasszikus felállásának reunion-turnéjához


2016-09-28

Néhány hete hivatalossá vált: Don Dokken, George Lynch, Jeff Pilson és Wild" Mick Brown 21 év után ismét együtt áll színpadra. A japán turnét megelőzően egyetlen USA-beli koncertet is ad a legendás csapat.

Eddig csak találgatni lehetett - pontosabban még azt sem -, mivel minden egykori tag negatívan nyilatkozott a klasszikus reunion-nal kapcsolatban; most azonban hivatalos tény lett belőle: Don Dokken énekes, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és "Wild" Mick Brown dobos idén újra összeáll. A reunion-turné egy hat állomásos japán, 'Unleashed In The East' nevezetű koncert-körutat takar.

A frontember nemrég így nyilatkozott: "Izgatottan várom, hogy végre visszatérhessek Japánba; méghozzá azokkal a Dokken-tagokkal, akikkel annak idején nagyon sok időt töltöttem. Lévén mindössze hat koncertről van szó, azon leszünk, hogy a lehető legemlékezetesebbé tegyük ezeket a koncerteket!".

A reunion-körút október 5-én indul Oszakában; majd egy Fukoaka-beli koncertet követően a tokiói Loud Park fesztiválon is színpadra áll a legendás banda. A mini-turné utolsó buliját szintén a japán fővárosban, a Zepp Divercity csarnokban rendezik meg. A koncertekre jegyeket váltani augusztus 27.-től lehet.

A későbbi hírekből kiderült, a banda szeptember 30-án - egyetlen koncert erejéig - az USA-ban is fellép; méghozzá a dél-dakotai Sioux Falls-ban, a Badlands Pawn Guns Gold And Rock klub színpadán. Fontos megjegyezni, hogy ez lesz az egyetlen amerikai reunion-koncert (ha nem számítjuk az egy nappal előtti nyilvános "VIP-próbát"); a japán körutat leszámítva más helyszínen és időpontban nem áll színpadra a klasszikus Dokken-felállás!

Íme a japán turné-állomások és -dátumok listája, valamint a hivatalos turné-trailer:

Okt. 05 - Oszaka, Japán - Namba Hatch
Okt. 06 - Fukuoka, Japán - Fukuoaka Civic Hall
Okt. 08 - Tokió, Japán - Loud Park
Okt. 10 - Hiroshima, Japán - Blue Live
Okt. 11 - Aichi, Japán - Zepp Nagoya
Okt. 12 - Tokió, Japán - Zepp Divercity

Don Dokken néhány hete a 'Classic Metal Show' műsorban beszélt arról, honnan jött a régóta várt reunion ötlete: "Éveken keresztül - amikor megkérdezték tőlem, elvállalnék-e egy reunion-turnét - azt válaszoltam, hogy ennyi és annyi összegért igen. Általában egy egyessel kezdődött, és sok nullával végződött ez az összeg... Erre mindenki azt mondta, hogy 'Te megőrültél'... 'Nos' - feleltem én - 'Ez az én áram, kevesebbért nem vállalom'... Most, 15 évvel később valaki felajánlotta nekem ezt a konkrét összeget... ezért rögtön felkerestem George-ot és Jeff-et, és rákérdeztem: 'Srácok, elvállalnátok-e egy egyhetes munkát egy rakás pénzért?'... Elárultam az összeget, de közben persze bíztam is benne, hogy igent mondanak. Azt a helyzet, hogy így egy hét leforgása alatt többet kereshetnének, mint amennyi pénzük éveken keresztül nem gyűlik össze; szóval rábólintott mindenki a dologra... Egyetlen kitételem az volt, hogy nem Amerikában, és nem is Európában szerettem volna lebonyolítani ezt a turnét, hanem valahol máshol. Így jött az ötlet: hat koncert Japánban... ahol annak idején nagyon szerettek minket".

"Miután fény derült arra, amit tervezünk, természetesen minden promóter izgatott lett - felkerestek minket a Svéd Rockfesztivál, a Wacken, az M3 szervezői... szó szerint elkezdtek minket pénzzel dobálni az Államokban és Európában is... Én azonban leszögeztem mindenhol: 'Nem, szó sem lehet róla'..." - folytatta az énekes. "Még rosszul is éreztem magam, hogy az ügynökeimnek ennyi ajánlatot vissza kell utasítaniuk; de nem tehetek róla: egyszerűen nem érdekel a dolog... Arról nem is beszélve, hogy ott van például Jeff, aki iszonyatosan elfoglal a Foreginer-rel. Folyamatosan turnézik. George pedig aktívan tevékenykedik a Lynch Mob-bal... Szóval mindenki rendkívül elfoglalt. És egyébként sem szeretnénk túlzásba vinni a dolgot. Ezáltal is lesz igazán különleges ez a japán turné, amivel végre pontot tehetünk egy régóta esedékes reunion végére".

Az átmeneti reunion ellenére tehát nincs tervben további hasonló megmozdulás. A Dokken jelenlegi, állandó turné- és stúdió-felállását továbbra is Jon Levin gitáros és Chris McCarvil basszer egészíti ki (Mick Brown dobos jelenleg is tagja a bandának). Ennek kapcsán az énekes a következőket mondta: "Én nagyon jól érzem magam Jon Levin és Chris társaságában. Jól kijövünk egymással. Felülünk a gépre; elrepülünk a koncertek helyszínére, fellépünk, és bulizunk egy nagyot - általában ez történik. Minden dráma kizárva! Az én koromban az a legutolsó dolog, amira az embernek szüksége van: a dráma. Ennek ellenére nagyon bizakodó vagyok a japán turnéval kapcsolatban - remélem, minden jól fog alakulni... mert hát ugye tudjuk, hogy annak idején nagyon sok vita volt a Dokken zenekaron belül; és nem hinném, hogy azóta sok minden változott volna... Én egyszerűen csak szeretném magam kivonni ebből az  egészből. Annyit fogok csinálni, hogy színpadra állok, kiéneklem a tüdőmet; egy-két számot előadok gitáron is, és próbálom a rjongók számára élvezetessé tenni az estéket".

Don tehát elárulta azt is, hogy a japán reunion-koncertek előtt az észak-dakotai Sioux Falls-ban fog próbálni a klasszikus felállás (itt - ahogy fentebb írtuk - fel is fog lépni a banda). Emellett - hogy a világ többi részén élő Dokken-rajongók se maradjanak ki az élményből - arra is van némi remény, hogy a jövőben DVD formájában is megjelenik valamelyik októberi koncert felvétele...

A basszusgitáros Jeff Pilson hivatalos Facebook-oldalára szeptember 26-án kikerült egy fotó, ami a Dokken klasszikus felállása látható (ebben a felállásban több évtizede nem készült közös fotó az alábbi zenészekről):

A kérdésre, miszerint mi volt a George Lynch gitárossal való vita tárgya, Dokken egy korábbi interjújában így válaszolt: "Amikor 1995-ben lebonyolítottunk egy reunion-turnét Japánban, rájöttem, mi folyik itt... Újrakezdődött az egész: George háttal játszott a közönségnek. Akármikor kérdeztem a rajongókat, mindig arról panaszkodtak, hogy George olyan hangokat ad ki a gitárjából, mint ha valami gyerek játszana rajta... Aztán megkérdeztem: 'Mi a probléma; mit tehetnék annak érdekében, hogy megint működjenek a dolgok?'. Erre ő rámutatott a háttérben lévő hatméteres 'Dokken' feliratra, és azt mondta: 'Ez a probléma. A név'. Így válaszoltam neki: 'Ez az én nevem, és az én bandám. Ezzel nem tudsz mit kezdeni'".

A Dokken együttes klasszikus felállása - azaz Don Dokken (énekes), Jeff Pilson (basszusgitáros), George Lynch (gitáros) és Mick Brown (dobos) - 1989-ben bomlott fel. Erre Lynch a a következőképpen emlékezett vissza a Guitar Interactive 2014 decemberi interjújában: "Sok bandán belül történtek ilyen dolgok... különösen a mi időnkben, a '80-as években; de talán még most is... Ha van egy lemezszerződésed, eladsz rengeteg lemezt, akkor egyszer eljön az a pont is, amikor beszállnak az üzletbe a menedzserek, és újra-osztják a bevételt. Ekkor sincs gond, mivel mindaz az energia és idő, amit belefektettél a dologba, jócskán megtérül... Na nekünk ennél a pontnál máshogy alakultak dolgok: nálunk Don Dokken vette át a menedzser szerepét - úgy döntött, hogy ezentúl az övé lesz minden bevétel, és nem osztja meg velük. És ezt a tudtunkra is adta. Az 1988-as Monsters Of Rock turnén [a Metallicával, a Mötley Crüe-vel és a Scorpions-szal közösen] több tízezer ember előtt játszottunk, és nagyon sok pénzt kaptunk érte. Közvetlenül ezután konkrétan megmondta nekünk Don, hogy 'Ezt a pénzt most én teszem zsebre; ez az én bandám. Ha szerencsétek van, akkor talán a továbbiakban is alkalmazlak titeket a zenekarban'... Szóval ezt követően ebben a szellemben kellett színpadra állnunk. Pedig a viták előtt mindannyian nagyon lelkesek voltunk, keményen dolgoztunk - nem a pénz miatt; egyszerűen csak a móka kedvéért. Persze szerettünk volna sikeresek lenni, mind zenei, mind pénzügyi szempontból, de elsősorban mindent az élvezet kedvéért csináltunk. Ettől függetlenül odafigyeltünk egymásra, küzdöttünk egymásért; egyenlőek voltunk. A Monsters Of Rock turnét követően azonban minden megváltozott: ahogy Don bejelentette, hogy lenyúlja az összes bevételt, szörnyű fordulat következett be. Barátságunk tönkrement, és a családunkat is nehezebb tudtuk eltartani, mint azelőtt. Mindez abban az évben volt, amikor a Mötley Crüe egy 25 millió dolláros, az Anthrax pedig egy 12,5 millió dolláros szerződést kapott... nem mellesleg nekünk is rendesen kijutott a tőkéből. De sajnos nem úgy sültek el a dolgok. Pedig lehettünk volna egy normálisan működő banda. Szóval elég nagy szégyen ez... Viszont utána megalapítottam a Lynch Mob-ot, amivel sikerült újra fellendítenem a karrierem".

A Dokken klasszikus felállása 2009 novemberében, egy két-számos szett erejéig ismét összeállt a kaliforniai House of Blues klubban. Ekkor Don Dokken így vezette fel korábbi bandatársait: "Szeretnék bemutatni nektek néhány barátomat, akikkel nagyon régen találkoztam már". Dokken, Brown, Lynch és Pilson a 'When Heaven Comes Down' és az 'In My Dreams' című '80-as évekbeli slágereket adta elő a mini-reunion során.


Hivatalos előzetes a DOKKEN klasszikus felállásának reunion-turnéjához
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás