Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [130. rész]


2016-09-07

Újabb alulértékelt banda az európai power metal-szcéna fénykorából!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 130. rész

LANFEAR - 'Zero Poems'

A progresszív power metal zenében utazó német Lanfear együttest 1993-ban alapították. Mindeddig hét nagylemezük jelent meg. Zenéjükre többnyire az eredetiség, a tudatalatti részletesség és az intelligens dalszerzés jellemző - mindezt kísérteties dallamokkal, erőteljes hangzással és nagy mértékű progresszivitással fejelik meg. A felületes, mainstream színtéren persze nem ez jelenti a siker titkát, de a Lanfear tagjai ezzel egy percig sem foglalkoznak. Nincsenek breakdown-ok, nincs skótszoknya, nincs make-up, nincsenek kardok, nincs rocksztárság, nincs média-támogatás; tehát semmi felesleges körítés - a Lanfear kizárólag a zenéről szól!

Debütáló lemezük, a 'Towers Of February' 1996-ban jelent meg független gondozásban, de szélesebbkörű ismerettségre az 1999-es 'Zero Poems' album révén tettek szert. Ennek köszönhetően olyan kiadók is leszerződtették a bandát, mint a Massacre és a Nightmare Records.

Az alapító, Stefan Zoerner énekes-billentyűs 2000-ben távozott a felállásból, magánügyi problémái okán. Az ő posztját végül ketté osztották, Richie Seibel (Charisma, Ivanhoe) billentyűs és Tobias Althammer (Painful Faith) énekes között. Harmadik nagylemezük, a 'The Art Effect' 2003 márciusában jelent meg.

2004-ben szerződést kötöttek a dán Intromental Management-tel; így turnéikkal minden addiginál kiterjedtebb közönséghez eljuthattak. Negyedik lemezüket - a korábbiakhoz hasonlóan a müncheni Dreamscape Stúdióban rögzítették - 2005 telén jelent meg, 'Another Golden Rage' címen (a 'The Art Effect' ezzel egyidőben került kiadásra az USA-ban).

2006 elején több tagcserén is átesett a banda: távozott például Tobias, akinek helyére az Anguish zenekarból ismert Nuno Miguel de Barros Fernandes-t vették be. Következő, 'X To The Power Of Ten' című nagylemezüket 2008 nyarára vették fel. Az albumot a mára csődbe ment, spanyol Locomotive Records adta ki.

Újabb nagylemezt négy év múlva, 2012-ben adtak ki: a Pure Legend Records jóvoltából megjelent 'This Harmonic Consonance' dalai dallamosabbak, erőteljesebbek, keményebbek, fogósabbak, szofisztikáltabbak, pörgősebbek és egy kicsit thrash-esebbek voltak korábbi szerzeményeiknél. "Érzésünk szerint, ezekkel az új nótákkal újra feltaláltuk a kereket" - közölte ekkor a banda.

Az újabb Lanfear-kiadványra további négy évet kellett várni: 2016 nyarán jelent meg a 'The Code Inherited', melynek formájában ezúttal is egy lendülettel és dallamokkal teli, monolit albumot hozott össze a banda. A Markus “Ulle” Ullrich dalszerző / gitáros vezette csapat új lemezén olyan grandiózus dalok kaptak helyet, mint a 'Converging Saints' és az 'Evidence Based Ignorance', melyek egyaránt a Lanfear klasszikus stílusát hozzák vissza a köztudatba. Ezek mellett néhány önmagához mérten is erőteljes dalt is megírt a banda - ilyen például a 'The Delusionist', amit annak idején akár a Nevermore vagy a Communic is előszeretettel használt volna fel. Az album egyik legdallamosabb száma a 'The Opaque Hourglass' - aminek zongora által kísért refrénje minden bizonnyal nagy sikert arat majd a közönség körében. Aztán ott van a 'Self-Assembled' című nóta is; ami erős gitár-riffekkel és alapjában véve súlyos hangzással operál. Szórakoztató bónusz dalként mindemellett a Lanfear bemutatja sajátos Bryan Adams-feldolgozását, a 'Summer of ‘89'-t is.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [130. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás