Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [136. rész]


2016-09-28

Skandináv melodic death metal a maximumon!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 136. rész

TRACEDAWN - 'Arabian Nights''

A finn dallamos death metal bandát 2005-ben alapította Tuomas Yli-Jaskari gitáros-énekes, eredetileg Moravia néven. Elsőként önmaga írt meg és vett fel egy instrumentális számot 'Without Walls' címen, de végül annyira bejött neki, amit alkotott, hogy öt másik zenészt vett maga mellé, és egy teljes értékű bandával játszotta fel ezt a dalt egy 'Path of Reality' (2007) című demó-lemezre.

A 2007-es év végére összeállt a teljes Tracedawn zenekar. A felállást Perttu Kurttila (Clutch Mental Hospital, ex-De Lirium's Order) dobos, Vili Itäpelto (Seraphiel) billentyűs, Jeremy Qvick gitáros, Henkka Vahtere basszer és Antti Lappalainen énekes egészítette ki. Így kötötték meg első lemezszerződésüket (Redhouse Finland Music Publishing), és adták ki első nagylemezüket, 2008 márciusában.

Egy évvel később egy kislemezt is piacra dobott a banda, 'In Your Name' címen. Az új single-dalban már Roni Seppänen (NorthWorld) gitározott. Második nagylemezük, az 'Ego Anthem' 2009 szeptemberében látott napvilágot. Az album promóciójával bejárták Európát, többek közt  az Ensiferum és a Stratovarius előzenekaraként. Később az énekes, Antti Lappalainen - magányügyi problémákra hivatkozva - visszavonult a zenéléstől. Utódját csak 2011-ben sikerült megtalálni, Niko Kalliojärvi, az Amoral, a Dotma és a Lithuria hörgős énekese személyében.

A harmadik Tracedawn album, a 'Lizard Dusk' tehát már egy új felállással jelent meg, 2012 februárjában (időközben a basszusgitárost is lecserélték Jonne Lindqvist-re). Az új lemezen felváltva énekelt Yli-Jaskari és Kalliojärvi. A nagylemez kíséretében - 2012 decemberében - kiadtak egy akusztikus mini-albumot is, 'Arabian Nights' címen - erre a teljes értékű album négy dalának (köztük a címadó) unplugged verziója került fel.

A Tracedawn immáron négy éve nem hallatott hírt magáról. Ennek elsőszámú oka a frontember-kérdés, miután Kalliojärvi nemrég visszatért az Amoral zenekarba.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [136. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás