Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [138. rész]


2016-10-05

Ma egy legendás NWOBHM banda húzza a talpalávalót!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 138. rész

TYGERS OF PAN TANG - 'Victim'

Az NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) műfaj egyik örökös képviselője, a Tygers Of Pan Tang zenekar 1978-ban alakult Whitley Bay városában, Robb Weir gitáros, Richard "Rocky" Laws basszer, Jess Cox énekes és Brian Dick dobos közreműködésében. Eleinte helyi kocsmákban és munkás klubokban léptek fel néhány saját dalukkal, de miután leigazolta őket a világhírű MCA kiadó, felvették első, 'Wild Cat' című nagylemezüket, ami 1980-ban a brit zenei toplista 18. helyén debütált.

A későbbiekben világhírűvé vált gitáros, John Sykes (Badlands, Thin Lizzy, Whitesnake, Blue Murder) 1981-ben csatlakozott a T.O.P.T. felállásához, de ekkorra már kilépett Jess Cox, akinek helyét a Persian Risk énekese, Jon Deverill vette át. Ez a felállás 1981 áprilisában adta ki a 'Spellbound' című albumot.

Sykes a harmadik nagylemez, a 'Crazy Nights' megjelenését (1981 novembere) követően távozott a bandából. Helyére a Penetration ex-gitárosa, Fred Purser érkezett, akinek mindössze két nap állt rendelkezésre a turné kezdete előtt, hogy megtanulja az összes Pan Tang-nótát.

Negyedik stúdióalbumuk, a 'The Cage' 1982-ben került kiadásra, de ezt követően a banda és az MCA közt vita alakult ki, aminek következtében szakított egymással a két fél. A zenekar ezután három éven keresztül szünetelt.

Az újjáalakulás ideje 1985-ben jött el: Jon Deverill és Brian Dick Steve Lamb (ex-Sergeant) és Neil Sheppard gitárosokkal, valamint Clin Irwin (ex-Warrior, ex-Satan) basszerral állt össze. Ez utóbbit később leváltotta Dave Donaldson. Weir és Cox eközben megalapította egy másik verzióját a bandának, Tyger-Tyger néven.

A Tygers Of Pan Tang ötödik nagylemeze, a 'The Wreck-Age' 1985 nyarán (Music For Nations Records), hatodik stúdióalbuma pedig 1987-ben jelent meg (Zebra Records). Míg az előbbi komoly sikereket aratott nemzetközi szinten is, addig az utóbbi - annak new wave-es hangzása okán - gyenge fogadtatásban részesült; ezért a csapat ismét feloszlott. Ekkoriban a korábbi kiadók (MCA, Neat Records) több válogatásalbumot is piacra dobtak a T.O.P.T. nevével fémjelezve.

1998-ban Jess Cox a Blitzkrieg zenekarral állt színpadra a német Wacken Open Air fesztiválon, ahol ebben a felállásban három T.O.P.T.-klasszikust is előadtak. A közönség igencsak lelkesen fogadta a régi nótákat, ezért a fesztivál szervezői - a T.O.P.T. fennállásának 20. évfordulója alkalmából - meghívta a bandát a '99-es rendezvényre, mint nagyszínpadi produkció. Brian Dick és Rocky nem vállalta a szereplést; így Cox-ot és Weir-t a Blitzkrieg gitárosa, Glenn S. Howes, basszusgitárosa, Gavin Gray és dobosa, Chris Percy egészítette ki a csapatot a fellépés erejéig. Az ünnepi koncertet professzionális kamerákkal rögzítették, a 2001-ben megjelent 'Live at Wacken' albumra.

Weir 2000-ben formálta újjá bandáját, aminek így egyetlen eredeti tagja ő maga maradt. A mikrofon mögött Tony Liddell állt; szólógitáron Dean Robertson, basszusgitáron Brian West, dobokon pedig Craig Ellis játszott. 'Mystical' című visszatérő stúdióalbumuk 2001-ben jelent meg a Z-Records jóvoltából, de a kiadó a következő évben szerződést bontott a bandával, mondván a vártnál kevesebb példány fogyott a lemezből.

2004-ben - ismét megújult erővel - egy új énekessel (Richie Wicks, aki akkoriban az Angel Witch basszusgitárosa volt) és egy új albummal tértek vissza: a 'Noises from the Cathouse' című anyagot a Communiqué Records adta ki. Wicks-et még abban az évben leváltotta az olasz Jacopo Meille. (Deverill ekkoriban már színészként dolgozott, Jon De Ville művésznéven.)

2007 októberében egy öt-számos, limitált, 'Back & Beyond' című EP-vel jelentkezett a Tygers Of Pan Tang: ezen három tétel a '80-as évek eleji klasszikusok átdolgozása, két dal pedig a következő stúdióalbum, az 'Animal Instinct' (2008) promóciós ízelítőjeként szerepelt.

Gavin Gray basszusgitáros 2011 elején visszatért a bandába, leváltván Brian West-et. Ezután megkötötte új lemezszerződését a banda; méghozzá a Rocksector Records-szal, ahol 2012 szeptemberében megjelent az 'Ambush' című album.

Dean Robertson 2013 januárjában távozott a felállásból. Őt Micky Crystal váltotta.

A Tygers Of Pan Tang 2015 második és 2016 első felét stúdiózással töltötte (a Newcastle-beli Blast Studio falai között): új lemezük - ami a banda nevét viseli - 2016. október 21-én jelenhet meg. Ennek érdekében a T.O.P.T. néhány hete kötötte meg szerződését Skandinávia premier rock-vállalatával, a Mighty Music & Target Group kiadóval. A cég elnöke, Michael H. Andersen ajánlotta be a zenekarnak a Medley Studio munkatársát, Soren Andersen-t (Glenn Hughes, Mike Tramp), aki elvégezte az új dalok keverését. A maszterizálást szintén egy neves hangmérnök, a Harem Scarem frontembere, Harry Hess látta el. Minderről bővebben itt írtunk.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [138. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás