Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [152. rész]


2016-11-23

Íme a világ egyik legsikeresebb prog-rock bandájának 1982-es himnusza!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 152. rész

KANSAS - 'Play The Game Tonight'

A Kansas egy amerikai progresszív rockegyüttes, amely 1973-ban alakult meg a Kansas állambeli Topekában. A világszerte több mint 30 millió eladott lemezzel büszkélkedő, legendás banda két talán leghíresebb száma a 'Carry on My Wayward Son' és a 'Dust in the Wind'. Összesen 14 stúdióalbumuk, 6 koncertlemezük, 7 válogatás-albumuk és 25 kislemezük jelent meg - ebből 8 arany, 4 pedig platina minősítésű.

A Kansas a '70-es években - különböző single-dalokkal - több mint 200 héten keresztül uralta az amerikai Billboard-listákat. Hazájukban, valamint Európában és Japánban mind a mai napig teltházas aréna-koncerteket adnak.

1973-ban Topekában Dave Hope (basszusgitár), Phil Ehart (dob) és Kerry Livgren (szólógitár) megalakította a Kansas-t. Később csatlakozott hozzájuk Lynn Meredith, Dony Montre, Dan Wright és Larry Baker. Kis idő múlva Meredith, Montre, Wright és Livgren kiszállt saját együttest alapított The Reasons Why néven (ezt később Saratogára változtatták). Az első album, a 'Kansas' 1974 márciusában jelent meg. Ötvözte a rockot, a klasszikus hegedűs zenét és az Amerikában népszerű boogie-t. Az általuk ekkor játszott zenét főleg a Genesis korai albumaihoz hasonlították. Hamarosan sorozatban jelentek meg az új albumok: másodikként a 'Song for America', utána pedig a 'Masque'. 1976-ban, negyedik albumukon, a 'Leftoverture'-ön jelent meg a talán eddigi leghíresebb és legnépszerűbb számuk, a 'Carry on My Wayward Son', az ötödiken pedig a 'Dust in the Wind'. Az első négy albumuk összesen több mint négymillió példányban kelt el.

Hamarosan elkezdték utánozni a régebbi idők nagy rockegyütteseit, és elkészítették első koncertalbumukat a 'Two for the Show'-t. Az 1980-as évek nagyon termékeny éveknek bizonyultak. Kiadták az 'Audio-Visions' nevű albumot, amiből a 'Hold On' című szám bekerült az amerikai Top 40-be. 1981 októberében Walsh elhagyta az együttest és csatlakozott a Streets-hez. Hamarosan megtalálták méltó utódját John Elefante személyében. Az első album, amit Walsh nélkül adtak ki, a 'Vinyl Confessions' 1982-ben. Ezen az albumon szerepelt egy másik méltán híres Kansas-szám, a 'Play the Game Tonight'. Ezután kiadták a 'Drastic Measures' nevű albumot, rajta a 'Fight Fire with Fire' című slágerrel. Mivel Livgren és Hope nem érezte jól magát az Elefante-val közös munkában, ezért 1983. december 31-én átpártoltak az AD nevű együtteshez.

1984-ben megjelent a 'The Best of Kansas' nevű album, ami után 1985-ben az együttes úgy döntött, feloszlik. 1985-ben viszont újraindult, Walsh-sel ismét a soraiban de Livgren, Hope és Steinhardt nélkül. Az újraszervezett együttesben Walshen kívül Billy Greer, Steve Morse, Richard Williams és David Ragsdale volt tag. 1986-ban kiadták a 'Power' című albumot. Az 'All I Wanted' című szám bekerült a Top 40-be. 1988-ban az újjászervezett együttes kiadta az 'In the Spirit of Things' című albumot. 1986-ban turnézott először a csapat. Az 1991-es turné után Morse elhagyta a Kansas-t. A következő nagy esemény a csapat életében az volt, hogy a Yes 2000-es turnéján ők voltak az előzenekar.

Jelenleg az együttes tagjai Phil Ehart, David Ragsdale, Zack Rizvi, Richard Williams, Ronnie Platt és Billy Greer. Ez a felállás 16 év után rögzített új stúdiólemezt, amit 2016. szeptember 23-án adott ki az InsideOut Music Records, 'The Prelude Implicit' címmel (erről részletesen itt számoltunk be).

A 'Play The Game Tonight' című sláger az 1982-es 'Vinyl Confessions' albumon szerepel. Ez volt a Kansas nyolcadik stúdiólemeze, egyben az első, amit nagyrészt John Elefante írt és énekelt fel. A 'Play The Game Tonight' a zenekar legsikeresebb single-dala a 'Carry on...' és a 'Dust...' után.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [152. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás