Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Az 1755-ös lisszaboni földrengés áldozatainak állít emléket új albumával a MOONSPELL - november elején jelenik meg a lemez


2017-06-18

A veterán portugál extrém metal banda saját, Inferno nevezetű stúdiójában látott neki soron következő nagylemeze munkálatainak.

Az '1755' című album esetében egy szokatlan, meglepő fordulat következik be a Moonspell pályafutásában, mind koncepció, mind zenei irányzat tekintetében. Az 1755-ös lisszaboni földrengés áldozatainak emléket állító lemez dalszövegei többnyire a portugál főváros tragikus katasztrófáját övező pusztulás és újjászületés témáját boncolgatják, de megismerhetjük azt is, miképpen változtatta meg a természet az ország - és egész Európa - vallását, politikáját és filozófiáját. Külön érdekessége az albumnak, hogy teljes egészében a banda anyanyelvén íródott!

A projekt eredetileg egy négy-számos bónuszként valósult volna meg a banda februárban rögzített, 'Lisboa Under The Spell' című DVD / Blu-Ray kiadványán (ez várhatóan 2018 elején jelenik meg), de végül egy teljes album lett belőle. Az új dalok elő-produkciós munkálatai John Phipps hangmérnök társaságában zajlanak, de az elsőszámú producer a híres Tue Madsen (Antfarm Studios, Dánia) lesz, aki korábban több alkalommal is együtt dolgozott a bandával (pl. az 'Under Satanae', a 'Night Eternal' és az 'Alpha Noir' / 'Omega White' albumokon).

Az énekes, Fernando Ribeiro a következőképpen nyilatkozott: "Rögtön beleszerettünk ebbe a koncepcióba; később pedig már nem is volt kérdés, hogy anyanyelvünkön, portugálul kell mindezt előadnunk. Azt hiszem, elég hosszú ideje vártunk az alkalomra, hogy egy ilyen albumot készítsünk. Zeneileg keményebb lemez lesz ez, mint az 'Extinct' - mondhatni "földrengés-szerű" hatása lesz... de ugyanakkor roppantul kidolgozott, nagyzenekari és ütős-témákkal teli dalok kapnak helyet rajta. Azt szeretnénk, ha a hallgatók beleképzelnék magukat a 18. századi Lisszabonba... Lévén portugálul énekelek, jómagam esetében újabb kifejezési formákra leltem ezáltal. A történetet a katasztrófa túlélőjeként mesélem el, miközben a romokon mászkálok körbe-körbe...". 

A banda továbbá önmaga egyfajta "poetikus, muzikális, filozófiai reflekciójaként" jellemzi az '1755' albumot. "Itt főként egy metal-lemezről van szó, ami tele van vibráns riffekkel, epikus nagyzenekari betétekkel, vokál-témákkal és dalszövegekkel, melyek e szörnyű nap agóniáját elevenítik fel. Egyúttal igyekeztünk felidézni a 18. századi Lisszabont; így különféle ütős- és dallamos fusion-témákat is belevittünk a dalokba, ezzel is fejet hajtván e nagyszerű város régi atmoszférája előtt. Tíz erőteljes dalra kell tehát számítani, melyek valamilyen szinten visszhangozzák például az 'Under The Moonspell' és az 'Alpha Noir' albumainkat. Ettől függetlenül olyasmire készüljetek fel, amilyet tőlünk még nem hallhattatok, előadván anyanyelvünk tüzes mivoltával, Portugália 900 éves történelmének hangulatában".

Az '1755' november 3-án jelenik meg a Napalm Records jóvoltából; de ezt megelőzően a banda május-június folyamán lebonyolít egy közép- / latin-amerikai turnét, később pedig európai fesztivál-körút vesz részt (ennek keretében, július közepén ellátogatnak a dunaújvárosi Rockmaraton Fesztiválra is). A dátumok és állomások listája itt érhető el.

Hamarosan jönnek a friss hírek...

 

2015 márciusának elején jelent meg a Moonspell legutóbbi nagylemeze, az 'Extinct'. A Napalm Records jóvoltából kiadott album hanganyagát a világhírű svéd Fascination Street Stúdióban rögzítették, Jens Bogren (Paradise Lost, Katatonia, Amon Amarth, Opeth) producer közreműködésében.

A Moonspell 2016. október 7-én - a Century Media Records jóvoltából (1996 óta először) - újra kiadta a klasszikus 'Irreligious' albumot, lévén az eredeti LP hivatalos kereskedelmi forgalomban már évek óta nem kapható. A 20. évfordulós ünnepi változat 180 grammos, négy-felé nyitható bakeliten, valamint extrákkal és ajándék poszterrel kibővített CD-n jelenik meg, Patrick W. Engel (Iced Earth, Tiamat, Grave) által remaszterizálva. A kiadványt itt lehet megrendelni.


Az 1755-ös lisszaboni földrengés áldozatainak állít emléket új albumával a MOONSPELL - november elején jelenik meg a lemez
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás