Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [197. rész]


2017-04-30

Ma a zenetörténelem egyik legkiválóbb black metal albumáról hallgatunk meg egy epikus tételt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 197. rész

IMMORTAL - 'Solarfall'

Az Immortal 1990-ben alakult a norvégiai Bergenben. A black metal stílus egyik legalapvetőbb és legismertebb formációja, amely számtalan későbbi zenekarra gyakorolt jelentős befolyást. Az Immortal azon kevés black metal zenekarok egyike, akiknek sikerült felkerülniük az amerikai Billboard 200 lemezeladási listára. Az együttest a frontemberi szerepet betöltő Abbath Doom Occulta (Olve Eikemo) énekes-gitáros, és a gitáros Demonaz Doom Occulta (Harald Nævdal) alapította. A két zenész az első három albumon olyan dobosokkal játszott együtt, mint Grim, Armagedda és Hellhammer, majd 1996-ban csatlakozott hozzájuk a jelenlegi ütős, Horgh (Reidar Horghagen).

Az Immortal alap-magja - Abbath, Demonaz és Horgh - tehát 1996 óta alkotott közösen. Az Immortal ezzel a klasszikus felállással öt nagylemezt adott ki: 'Blizzard Beasts' (1997), 'At The Heart Of Winter' (1999), 'Damned In Black' (2000), 'Sons Of Northern Darkness' (2002) és a 2009-es reunion-album, az 'All Shall Fall'.

Az együttes mindig elutasította a rájuk aggatott black metal-címkét, dalszövegeiket pedig a stílushoz kapcsolódó sátánizmus helyett a norvég tél és az északi természeti tájak inspirálják. Az együttes 2003-ban bejelentette feloszlását, de 2006-ban újjáalakultak; három évvel később pedig kiadták az 'All Shall Fall'-t. A zenekar 2015 elején újra feloszlani látszott, egy hónapokig húzódó jogi vita miatt, de az év augusztusában bejelentették, hogy a banda nem állt le, csak Abbath nélkül folytatják...

Abbath már ezt megelőzően bejelentette, hogy megszerezte az Immortal nevének, logójának és örökségének teljeskörű jogát, miután Demonaz és Horgh véglegesen távozott a banda felállásából. Abbath 2015 júliusában - egy bírósági döntés értelmében - végül mégis elvesztette az Immortal védjegyére vonatkozó jogait, a továbbiakban szóló-bandájával dolgozik, az Immortal jelenlegi két tagja azonban szintén tervbe vett egy új albumot, ami várhatóan 2017 végére készül el, és a Nuclear Blast fogja forgalmazni.

Az Immortal 1998 novemberében, a svédországi Abyss Stúdióban kezdett el dolgozni ötödik albuma anyagán. A produceri feladatokat saját maguk mellett ezúttal Peter Tägtgren-re, a Hypocrisy és a PAIN vezetőjére bízták. Tägtgren saját maga invitálta az Immortal-t az Abyss stúdióba, amelyet mind a zenekar, mind az Osmose lemezkiadó elfogadott. Az anyag gitár- és basszus-témáit egyaránt Abbath játszotta fel. Az 1999 februárjában megjelent 'At The Heart Of Winter' című album zeneileg jelentős változást mutatott a korábbi anyagaikhoz képest. A dalok hosszabbak (a legrövidebb is 6 perc feletti) és epikusabb hangvételűek lettek, és a black metal mellett egyértelmű (német stílusú) thrash metal elemek is felbukkantak. A kritikusok dicsérték a két stílus fúzióját, az album pozitív visszhangja révén pedig számos új rajongót szereztek, melynek köszönhetően Norvégia egyik legismertebb és nagyra értékelt formációja lettek. Az utókor a zenekar egyik klasszikusaként hivatkozik az albumra - az Allmusic írója, John Serba például négy ponttal jutalmazta az anyagot, és a zene fenségessége mellett kiemelte a tiszta, de súlyos hangzást is. Paul Schwarz, a Chronicles of Chaos munkatársa 9 pontot adott rá a 10-ből, és dicsérte az album dermesztő és sötét hangulatát. Az albummal nemcsak a zenéje változott a zenekarnak, hanem a borítón lévő logó is; továbbá ez volt az első olyan anyaguk, amelynek borítóján nem a zenekari tagok, hanem egy mitológiai táj szerepelt középpontjában egy várral. Abbath elmondása szerint ebben az is közrejátszott, hogy Demonaz betegsége miatt már nem volt annyira teljes a tagság mint régen, még ha a zenekarból nem is lépett ki az egykori gitáros. A következő albumok borítóin azonban már újra a zenészek láthatóak, kivéve a 2009-ben megjelent 'All Shall Fall'-t.

Az album megjelenését követően szerepeltek a Darkthrone előtt tisztelgő 'Darkthrone Holy Darkthrone' című tribute albumon, amelyen a 'To Walk The Infernal Fields' című dalt adták elő. Az 'At The Heart Of Winter' turnéjára új basszusgitárost kellett keresniük, akit Iscariah (Stian Smørholm) személyében találtak meg.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [197. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás