Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [226. rész]


2017-08-09

Ma Amerika egyik legnépszerűbb rockbandájának legkelendőbb albumáról hallgatunk egy klasszikus single-dalt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 226. rész

DOKKEN - 'Prisoner'

A Dokken egy jól ismert amerikai hard rock / heavy metal zenekar, mely fénykorát a '80-as években élte. George Lynch gitáros kilépése után a zenekar szétesett, majd 1993-ban újjáalakult, és a mai napig aktív részese a színtérnek. Világszerte több mint 10 millió lemezt adtak el.

1977-ben alakította meg a zenekart Mick Brown (dob) és Greg Leon (gitár). 1978-ban Peter Baltes basszusgitáros kilépett, helyére Juan Croucier érkezett. 1981-ben került a zenekarba George Lynch gitáros. Don Dokken énekes ez idő tájt kisegítette a Scorpions-t, a 'Blackout' lemezük felvételeinél, mivel Klaus Meine hangszálproblémákkal küszködött (később Klaus mindent újraénekelt). A Dokken közben az USA klubvilág egyik legizgalmasabb koncertzenekarává nőtte ki magát. Juan Croucier átment a Ratt zenekarba, helyére Jeff Pilson érkezett. Így alakult ki a klasszikus Dokken felállás.

Az 1979-es 'Back in the Streets' EP-t csak 1983-ban követte a debütáló lemez, a 'Breaking the Chains'. A korong Van Halen-hatásokban bővelkedő együttest mutatott; ennek ellenére a lemez bekerült a Billboard 200-as listájába. Az igazi áttörés a 'Tooth and Nail' lemezzel érkezett meg, amit az 'Under Lock and Key' albummal tovább fokoztak. A zenekar világsztárrá vált, 1986-ban szerepeltek a Heavy Metal Parking Lot című dokumentumfilmben. 1987-ben jelent meg utolsó klasszikus művük a 'Back for the Attack'. A lemezt felvezető (és a Rémálom az Elm utcában 3 siker-horrort népszerűsítő) 'Dream Warriors' mini-LP már előrevetítette a 'Back for the Attack' sikerét. A turné során részt vehettek az 1988-as Monsters of Rock fesztiválsorozaton, olyan előadok társaságában, mint a Metallica, a Van Halen, a Scorpions vagy a Kingdom Come. A turné japán állomásán került rögzítésre a 'Beast From the East' koncertlemez. Ekkorra azonban már olyan szinten megromlott a viszony George Lynch és Don Dokken közt, hogy George kiszállt és létrehozta saját zenekarát a Lynch Mob-ot. Így a Dokken feloszlott. Don Dokken szólólemezzel rukkolt elő, míg Jeff Pilson játszott a McAuley Shenker Group-ban és a Foreigner-ben, illetve Dio 1994-es nagylemezén ('Strange Higways').

Végül 1993-ban történt meg az újjáalakulás, mely a 'Dysfunctional' lemezt eredményezte 1995-ben. A korong nem kapott olyan jó kritikákat, mint elődei; lévén a klasszikus rock-stílus helyet az akkoriban népszerű alternatív zenét prezentálta a banda. Ezt követte egy akusztikus koncertlemez ('One Live Night'), majd az 1997-es 'Shadowlife', ami szintén nem tudta hozni a régi anyagok színvonalát. Így George Lynch immáron végleg kiszállt, helyére Reb Beach érkezett (Winger, Whitesnake). Az 1999-es 'Erase the Slate' lemezen már Reb játéka hallható. Különféle válogatás- és koncertlemezek után jelent meg a 'Long Way Home' (2002) immáron John Norum (Europe), gitárossal, Barry Sparks basszusgitárossal. Később már Jon Levin gitárossal került rögzítésre a 'Hell to Pay' (2004) lemez. A megjelenés előtt felléptek a németországi Bang Your Head fesztiválon is. A régi rajongók örömére 2007-ben jelent meg a 'From Conception: Live 1981', mely elfekvő, kiadatlan koncertfelvételeket tartalmaz. A következő sorlemez a 'Lightning Strikes Again' (2008) címet viseli. Erre a lemezre érkeztek 1995 óta a legjobb kritikák, kihangsúlyozva, hogy a zenekar visszatért '80-as évekbeli hangzásvilágához. Ezt tovább fokozta a 2012-ben kiadott 'Broken Bones', amin session-zenészként Jimmy DeGrasso (White Lion, Ozzy O., stb.) dobol.

Később elkezdtek arról szólni a pletykák, hogy újjáegyesül a Dokken klasszikus felállása (Dokken / Lynch / Pilson / Brown), de a frontember ezt rendre cáfolta. Mígnem 2016-ban végre eljött a várva várt pillanat: egy kisebb japán turné erejéig - átmenetileg - ismét összeállt az ikonikus banda.

A Dokken 'Prisoner' című single-dala 1987 novemberében jelent meg, a 'Back for the Attack' albumon. Magát a kislemezt 1988 elejét adták ki - az amerikai  Hot Mainstream Rock Tracks toplista 37. helyén végzett.

A 'Back for the Attack' 1987. november 27-én jelent meg, az Elektra Records jóvoltából. A mai napig ez a Dokken legkelendőbb albuma: 13. helyen debütált a hivatalos Billboard-listán, ahol 33 héten keresztül szerepelt. A platina-lemez minősítést 1988. január 14-én kapta meg.

Az album legsikeresebb single-dala a 'Dream Warriors' című szám, ami már 1987 februárjában megjelent, a Rémálom az Elm utcában 3 c. horrorfilm azonos című epizódjának főcímdalaként. A 'Dream Warriors' 22. helyig jutott a Mainstream Rock listán.

A 'Back for the Attack' első remaszterizált változata 2009-ben jelent meg, a Warner Music jóvoltából. Az újrakiadásra felkerült egy bónusz track; maga a címadó dal, amit eredetileg 1985-ben, az 'Under Lock and Key' album stúdiós munkálatai során rögzítettek demóként.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [226. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás