Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Hírek

'Purgatorio' címmel készült el a harmadik MANIMAL album - itt az új klip, a 'Purgatorio'!


2018-09-01

A svéd heavy-power banda egy újabb szörnyeteget alkotott meg.

A Manimal eddig megjelent albumai - a 'The Darkest Room' (2009) és a 'Trapped in the Shadows' (2015) kiváló mintapéldányai a tradícionális alapokon nyugvó, mégis modern és a jövő hangzását tükröző power metal műfajnak, amit számos kreatív ötlet és a tagok vég nélküli lekesedése határoz meg. Legújabb lemezük, a 'Purgatorio' egy újabb kimagasló minőségű alkotás: a négy zenész kilenc új dalt tett le az asztalra, elhatározván, hogy ezúttal még véletlenül sem húzzák be a fékeket, és egy minden tekintetben dinamikus, változatos, ugyanakkor különféle atmoszférákkal felvértezett, himnusz-kollekciót viteleznek ki.

Mindig is az volt a célunk, hogy olyan dalokat alkossunk meg, amiket szeretünk, és amikben hiszünk. A kihívás tehét most is adott volt: feszes és erős ütemekkel, dallamokkal ellátott, de mégsem kiszámítható nótákat kellett írnunk. Mindez persze csak bónusz, miután ráeszméltünk arra, hogy sok ember - a világ minden táján - hozzánk hasonló zenei ízléssel rendelkezik...” - nyilatkozott Samuel Nyman frontember.

Mint mindig, ezúttal is Nyman dalszerzői tehetsége az epicentruma a Manimal albumának, melyen egyik fénypont követi a másikat. Nyman le sem tagadhatná, hogy Rob Halford, Geoff Tate és Michael Kiske volt rá a legnagyobb hatással: énekhangját elsöprő erővel és szenvedéllyel telten prezentálja. Ehhez párosulnak az intelligens dalszerzői módszerek, melyek gyakortlatát Henrik Stenroos gitáros is elsajátította. Stenroos egy vérbeli riff-ikon, akinek játéka jelenti a Manimal dalainak egyik legfontosabb alapkövét. Azonos jelentőséggel bír továbbá André Holmqvist dobos és Kenny Boufadene basszusgitáros sajátos játék-stílusa. Holmqvist erőteljes ütemei tökéletes balanszban állnak - valahol a Tommy Lee-Mike Portnoy vonalon lehetne elhelyezni az általa kivitelezett témák stílusát. Nem mellesleg Nyman mellett ő volt a 'Purgatorio' társ-dalszövegírója. Természetesen Boufadene is kiveszi a részét a produkciós munkálatokból: ő keverte véglegesre az album hanganyagát, és ő rendezik a banda videoklipjeit.

Hasonlóan első két lemezünkhöz, ezt az albumot is mi magunk vettük "kezelésbe" - elsősorban azért, mert szeretünk totális kontrollal rendelkezni a saját dalaink felett. Egyértelműen irányítás-mániások vagyunk; már csak a gondolat is megrémiszt minket, hogy valaki másnak, külsős producernek a kezébe kelljen adnunk a saját kreációnkat” - vallotta be Nyman.

Ettől függetlenül a banda híres hangmérnökökkel vette körül magát: a dob-témákat Jakob Herrmann (Anthrax, Europe, Machine Head, Evergrey) technikus Top Floor Stúdiójában vették fel; míg az album maszterizálását Tony Lindgren végezte el, Jens Bogren hírhedt Fascination Street Stúdiójában. A lemez borítóját a szintén neves Claudio Bergamin (Judas Priest) készítette el.

A tracklista:
01. Black Plague
02. Purgatorio
03. Manimalized
04. Spreading The Dread
05. Traitor
06. Behind Enemy Lines
07. Denial
08. Edge Of Darkness
09. The Fear Within

A 'Purgatorio' az első hangtól az utolsó dal végeztéig elsöprő és lenyűgöző hallgatói élményt nyújt. A címadó szám és az 'Edge Of Darkness' a bandától megszokott, tipikus hangzást viseli magán, kísérteties dallamokkal, klasszikus groove-okkal és némi melankóliával felszerelve. Másrészt pedig ott vannak a Manimal ismert stílusától eltérő tételek, mint például a 'Denial', aminek riffjét hallván a Rammstein juthat eszünkbe; vagy a 'Spreading The Dread', ami szokatlan ritmusaival lepi meg a hallgatót.

Már csak egy kérdést kell megválaszolni: miért döntött a Manimal olasz nyelvű lemezcím mellett? Nyman erre így reagált: “Először is, azért ez a lemez címe, mert ez a dal az egyik legerősebb nóta az albumon. Másodszor pedig, szerintem ez egy igencsak erőteljes szó, ami remekül passzol egy metal-albumhoz - ehhez a lemezhez pedig még inkább. Számomra ez a szó az emberi faj és a jelenlegi világ állapotát tükrözi; azt a folyamatban lévő pusztulást és rohadást, aminek megállítására - úgy tűnik - nem rendelkezünk megfelelő készségekkel. És az új album dalszövegeit is e téma köré épülnek. A Purgatorio ugyanakkor az eredeti címe Dante Alighieri nagyszerű mesterműve, az Isteni színjáték második felvonásának... Egyébként nem ez az első alkalom, hogy e konkrté irodalom inspirált minket dalszerzés közben”.

A 'Purgatorio' album szeptember 7-én jelenik meg, az AFM Records jóvoltából. Az első három ízelítő, a 'Black Plague' című szám audiója, a 'Manimalized' szöveges videója és a 'Purgatorio' hivatalos klipje itt elérhető:


'Purgatorio' címmel készült el a harmadik MANIMAL album - itt az új klip, a 'Purgatorio'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás