Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [480. rész]


2020-02-05

Egy legendás énekhang és egy fantasztikus banda zenéje szól ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 480. rész

CIRCLE II CIRCLE - 'Fatal Warning'

A Circle II Circle egy amerikai progresszív heavy / power metal banda, amit Zak Stevens énekes alapított 2001-ben, miután kilépett a Savatage-ból. Stevens barátjával, Dan Campbell-lel közösen hozta létre a bandát, melynek utóbbi a menedzsere lett. A Circle II Circle egyedi hangzását különféle metalzenei elemek tarkítják: a tradícionális heavy metal, a progresszív és a power metal stílusjegyei is felfedezhetők zenéjükön.

Zachary Stevens 1992-től 2000 augusztusáig volt a Savatage elsőszámú énekese. Összesen öt albumot rögzített a legendás, Jon Oliva vezette bandával. Stevens és barátja, Campbell 2001 telén látott neki a közös dalszerzésnek, de a projektben részt vett maga Jon Oliva és a Savatage-gitáros Chris Caffery is. Ezek a szóban forgó dalok végül a Circle II Circle debütáló, 'Watching in Silence' című albumán kaptak helyet - ez 2003 áprilisában jelent meg, a német AFM Records jóvoltából.

A második CIIC lemez, a 'The Middle of Nowhere' (2005) szintén ugyanezzel a dalszerző-gárdával készült el: Zak, Oliva és Caffery mellett pedig Paul Michael Stewart, Andy Lee, Tom Drennan és Evan Christopher zenélt az albumon.

A banda harmadik nagylemeze, a 'Burden of Truth' egy koncepciónális album, amit a DaVinci-kód című mű inspirált. Ezt anyagot - amit 2006 júniusában adtak ki - immáron teljes egészében Zak és bandája komponálta meg; vendégként pedig a Kamelot billentyűse, Oliver Palotai szerepelt rajta.

Stevens és zenekara ezután szerződést kötött az Intromental Management céggel, majd pedig felvették a negyedik CIIC nagylemezt, ami a 'Delusions of Grandeur' címet kapta. A 2008 áprilisában megjelent 'Delusions of Grandeur' teljes egészét Stevens és Stewart írta meg még a '90-es években, erre az albumra pedig újradolgozták őket.

A banda logóját és az első három album borítóját maga a menedzser, Dan Campbell tervezte, és a híres Thomas Ewerhard kivitelezte. A következő nagylemez, a 2010-es 'Consequence of Power' illusztrációja azonban már Claudio Bergamin nevéhez fűződik.

A következő Circle II Circle albumot 2013. január 25-én adta kia az earMusic, 'Seasons Will Fall' címmel. A különféle floridai és Mississippi-beli stúdiókban rögzített 'Seasons Will Fall' albumhoz két videoklip is készült: a 'Diamond Blade' című számhoz és a lemez címadó dalához.

2014. augusztus 22-én, a hamburgi earMUSIC jóvoltából a banda kiadta első koncertlemezét. Ahogy arra a 'Live at Wacken (Official Bootleg)' cím is utal, a kiadvány a Circle II Circle német Wacken fesztiválos fellépését foglalja össze. A 2012-es koncert során a zenekar előadta az énekes Stevens egykori bandájának (Savatage) legsikeresebb, 'The Wake of Magellan' című albumát. A Circle II Circle 2011-ben kezdett el egyre több Savatage nótát belevinni a szettekbe - ennek a sorozatnak is a legtöbbször előadott tételei a sokak által valódi rockoperaként jellemzett 'The Wake of Magellan' egyes szerzeményei voltak.

2014 végén derült ki, hogy a Circle II Circle következő albumának keverését a Testament és az Obituary egykori gitárosa fogja elvégezni: "Bizonyára Ti is jól ismeritek James Murphy mesteri gitárjátékát az olyan bandákból, mint a Testament, a Death és az Obituary. Mi magunk úgy éreztük, hogy az ő elkötelezettsége a sötét és kemény zene iránt, tökéletesen passzol új albumunk súlyosságához; ezért tehát nagyon örülünk, hogy elfogadta a poszt-produkciós stábunk meghívását". (Murphy a Death klasszikus 1990-es 'Spiritual Healing' albumán, az Obituary 'Cause Of Death' lemezén és a Konkhra egyes korongjain gitározott, valamint 1993 és 2000 között tagja volt a Testament-nek is.)

2015 májusában új dobos érkezett a Circle II Circle-be; méghozzá Marcelo Moreira (Almah) személyében, aki tudását korábban számos brazil és nemzetközi szóló-előadó [Russell Allen (Symphony X), Mike Terrana, Aquiles Priester (Primal Fear), Kiko Loureiro (Megadeth)] mellett bizonygathatta. Marcelo tehetsége és egyedi stílusa révén a Circle II Circle zenéje "brazil tűzzel" gazdagodik. Mindez elsőként a banda soron következő, hetedik stúdiólemezén mutatkozott meg, aminek megjelenése 2015 októberében volt esedékes.

Az újabb album, a 'Reign of Darkness' a frontember Stevens és az earMUSIC/Edel kiadó újabb közreműködését fémjelzi. A két fél annak idején nagyban hozzájárult a Savatage 'Edge of Thorns', 'The Wake of Magellan' és 'Dead Winter Dead' albumainak sikereihez. A 'Reign of Darkness' albumot "nagy dobásként" jelentették be: a kiadó véleménye szerint, ez a lemez "beárnyékol" minden eddigi CIIC kiadványt.

Stevens ekkoriban elmondta: "Lehet azt mondani, hogy a 'Reign of Darkness' egyfajta zenei megújulást reprezentál bandánk karrierjében, de ha meghallgatjátok bármelyik új szám első másodperceit, azt mondjátok majd: ez kétségkívül Circle II Circle! Fejet szerettünk volna hajtani a múlt előtt, de ugyanakkor zenei reneszánszot is véghez akartunk vinni ezen a műfajon belül. Ez egy olyan album, ami rendkívül pozitív megvilágításba helyezi a jövőnket".

2016 májusában - a 'Reign of Darkness' európai lemezbemutató turnéja keretében - hazánkban is fellépett a Circle II Circle: a Barba Negrában adtak koncertet, a Lord Vulture és a Desert zenekarok kíséretében.

2016. december 7-én sajnálatos esemény történt; elhunyt ugyanis a zenekar egykori dobosa, Adam Sagan. Sagan mindössze 35 éves volt - rákbetegség következtében vesztette életét.

A Circle II Circle háza táján azóta csend honol. Stevens egy 2019 decemberi interjúban mondta el, hogy egyelőre nem tisztázták a jövőbeni terveket, de nem is szeretnének véget vetni a banda működtetésének. A Circle II Circle tehát jelenleg "tétlen" üzemmódban van; ellentétben annak tagjaival! Stevens a tavalyi évben megalapított egy új, Archon Angel nevezetű bandát, ami stílusát tekintve a Circle II Circle korai éveit és a Savatage "dicső korát" idézi.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás