Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Hírek

HIIDENHAUTA - szeptemberben új albummal tér vissza a finn folk-black csapat; itt az első dal és videoklip, a 'Riidenlieko'!


2020-07-15

A finn, melodic / folk black metal zenében utazó Hiidenhauta együttes 'Riivin' címmel jelenteti meg új albumát szeptember 18-án, az Inverse Records jóvoltából.

A Hiidenhauta harmadik albuma, a 'Riivin' stílusa a legegyszerűbben "folk-hatású black metal zeneként" határozható meg, de jelen esetben ennél jóval mélyebb értelmű, tartalmasabb anyagra kell számítani. Az új lemez koncepciója alapvetóen a "Finn Ördög" történetén alapszik, ami egyszerre szimbolizálja az emberiséget, annak minden problémáját és viszályait, illetve az örökös bosszúvágy érzetét. A Hiidenhauta tehát ezúttal is egy különleges történetet kreált új dal-kollekciója köré; muzikális tekintetben pedig ismét nyers, zord, dühös, de ugyanakkor a természet végtelen szépségeit megzenésítő anyagot tett le az asztalra.

A Hiidenhauta 2019 nyarán vágott bele az új album megírásába, megzenésítésébe. A csapat végül decemberben vonult stúdióba, hogy felvegye a 9 legjobb nótát. A munkálatok befejezését némileg késleltette a globális járvány, de mostanra végre megszületett ez az egyedülálló album, aminek témáját egy mondatban így jellemezte az énekes / dalszövegíró Tuomas Keskimäki: "Az Ördög fogalmai és bemutatása a finn folklórban"...

A frontember így magyarázza mindezt: "Eleinte szimplán annyi volt az ötlet, hogy készítünk egy albumot, ami a finn népmesékben előforduló gnómokról, egyéb lényekről szól... Aztán miután elolvastam néhány könyvet - mint például a Myytillisiä Tarinoita-t, a Suomalainen Piru-t vagy az Olevaisen Yöpuoli-t -, nyilvánvalóvál vált számomra, hogy az album központi témája az Ördög kell legyen - pontosabban "Az Ördög fogalmai és bemutatása a finn folklórban". Ez első hallása minden bizonnyal elcsépelten hangzik, de azt tudni kell, hogy a Finn Ördögnek meglehetősen sok oldala van: lehet akár a szellem őrzője; egy bosszúálló; egy kegyetlen lény; vagy éppen segítőkész, játékos, emberi, szemmel látható vagy akár láthatatlan... és minden ami belefér. A népi hagyományokban ez a konkrét - néha különösen sokszínű - figura; és az itt élő emberek Ördöggel kapcsolatos tapasztalásai hátborzongatóan valósak! Azt pedig le kell szögezni, hogy a finn folklórbeli Ördög semmilyen szempontból nem köthető a kereszténység Ördögéhez - nem szabad őket összekeverni egymással".

"Az új albumon szereplő dalok egyébként könnyen megszülettek; nem okozott fájdalmat nekünk, sem a dalszerzés, sem a stúdiózás. Néhány zenei ötletet konkrétan az előző album munkálataiból emeltünk át, de többségében minden dalt 2019 nyara és tele között alkottunk meg. A kilencből négy dalt gitárosunk, Otto; négy dalt basszerosunk, Henri; egy dalt pedig én magam zenésítettem meg - egyúttal én írtam meg az összes vokál-dallamát. Bandánk történetében most először fordult elő olyan, hogy minden darab pontosan a helyére került; semmiből nem volt túl sok vagy túl kevés; és egy pillanatig sem kellett kompromisszumot kötni semmilyen tekintetben a munkálatok során. Magyarul: semmi nem csorbította a dal-kollekció művészi értékét. Most először sikerült megegyeznünk egy konkrét irányzatban; és most először volt színtiszta és egyértelmű a cél".

A 'Riivin' album 2020. szeptember 18-án, az Inverse Records jóvoltából.

A tracklista:
01. Riidenlieko
02. Lettorikko
03. Raate
04. Petäjä
05. Leväkkö
06. Halava
07. Yövilkka
08. Ahonoidanlukko
09. Harmio

Az első kedvcsináló dal / videoklip, a 'Riidenlieko' alább elérhető:

A Hiidenhauta a finnországi Satakunta városában alakult, 2012-ben. 2013-ban a banda két EP-t is kiadott ('Surma saapuu suota myöten' és 'Eikä aurinko valaise' címen). Debütáló nagylemezük, a 'Noitia on minun sukuni' 2014-ben került forgalomba, az Inverse Records révén. Ezzel egyidőben videoklipet forgattak a 'Hiiden virsi' című számhoz, amiben vendégénekesként szerepelt Jonne Järvelä a Korpiklaani-ból.

2017 márciusában a banda nekilátott második nagylemeze, az '1695' munkálatainak. Ezen album témája a Nagy Éhínség (1695-1697), ami óriási pusztítást okozott Finnország környékén. Ebben az időszakban (majd később, a svéd uralom alatt) minden harmadik finn ember életét vesztette... A Hiidenhauta dalszövegei - a lemez autentikusságát megőrizvén - finn nyelven íródtak; a központi témától eltekintve az '1695' album természeti és egyéb történelmi témákkal is foglalkozik. Minderről bővebben itt írtunk.


HIIDENHAUTA - szeptemberben új albummal tér vissza a finn folk-black csapat; itt az első dal és videoklip, a 'Riidenlieko'!
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás