Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [530. rész]


2020-07-29

Ma az epikus doom metal műfaj egyik legfontosabb bandája ad elő egy egészen friss remekművet.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 530. rész

SORCERER - 'Lamenting Of The Innocent'

A Sorcerer egy svéd származású, epikus doom metal zenében utazó banda, amit 1988-ban alapított Stockholmban Johnny Hagel, Tommy Karlsson és Peter Furulid. Anders Engberg és Mats Liedholm 1989-ben csatlakozott a felálláshoz - ekkor vették fel az első Sorcerer-demót. 1992-ben a banda szalagra vette és kiadta második, egyben utolsó demó-lemezét, mielőtt Johnny Hagel kilépett a csapatból, hogy ezentúl a Tiamat felállását erősítse. Három évvel később, 1995-ben fel is oszlott a Sorcerer... az újjáalakulás ideje pedig csak 15 év múlva, 2010-ben jött el. Azóta azonban töretlenül és energiával telten alkot, stúdiózik és turnézik a legendás státuszú zenekar.

A Sorcerer a '80-as évek végén tűnt fel - zászlóvivője volt annak a mozgalomnak, amit manapság epikus doom metal műfajnak neveznek. Többek közt ide sorolható még a Candlemass, a Solitude Aeturnus és az amerikai While Heaven Wept is.

A Sorcerer a korai években két saját finanszírozású demó-kazettát adott ki - mindkét anyagot rendkívül nagy underground-sikerek övezték. Néhány felállásbeli változást követően, a banda 1992-ben szétszéledt; a tagok olyan híresebb együttesekben folytatták a zenélést, mint a Tiamat (Johnny Hagel basszusgitáros), a Lion's Share és a Twilight (Anders Engberg énekes).

2010 őszén a Sorcerer-t meghívták egy reunion-bulira a német Hammer Of Doom, majd a görög Up The Hammers fesztiválra. Mindkét koncert óriási siker volt - innen jött az ötlet egy újonnani összeállásra és egy teljes értékű nagylemez felvételére. Ez utóbbi megkomponálása, hangszerelése és rögzítése két éven keresztül tartott, de a végeredmény magáért beszél: a 2015-ben kiadott, 'In the Shadow of the Inverted Cross' album (amiről bővebben itt írtunk) világszerte hatalmas sikereket aratott.

Legutóbbi nagylemezük (ami szintén a Metal Blade Records jóvoltából jelent meg, 2017. október 20-án), a 'The Crowning of the Fire King' volt, melyet egy 'Sirens' című kislemez / videoklip vezetett fel.

A Sorcerer az 1988-as megalakulás óta űzi sajátos, "epic doom" stílusú metalzenéjét, ami legújabb, 2020-as nagylemezükön, a 'Lamenting of the Innocent' albumon minden eddignél hangsúlyosabban van kiemelve. A svéd kvintett ezúttal egy új felállással jelentkezik - ennek tagja a két eredeti gitáros, Kristian Niemann és Peter Hallgren -, valamint Anders Engberg énekes, illetve az új basszer, Justin Biggs és a visszatérő dobos, Richard Evensand. Mindkettejük játéka hozzájárul ahhoz, hogy újabb dimenziókba emelkedjen a Sorcerer zenéje. Márpedig ezúttal nem csak a klasszikus "epic doom" stílus, hanem a prog, a post-metal és a tradícionális heavy metal / hard rock zene is előtérbe kerül az új Sorcerer-dalokban, melyek közül a 'Deliverance' című szerzeményt egy különleges vendéggel, a Candlemass-ből ismert Johan Langquist-tel és Svante Henryson svéd csellistával közösen vették fel.

Az új album produceri munkáit maguk a bandatagok végezték el - ezáltal is lett perfekt hangzású ez a dal-kollekció. A 'Lamenting of the Innocent' egyetlen "külsős" hangmérnök-segédje Ronnie Björnström volt, aki a keverést és a maszterizálást végezte (valamint Conny Welén, aki a dalszerzői munkákhoz járult hozzá).

"Olyan zenét játszunk, amire a legnagyobb hatással gyerekkorunk klasszikus bandái - Rainbow, Black Sabbath, Iron Maiden, stb. - voltak. Erre a stílusra építkezünk, de zenénk ezen felül komoly drámai beütéssel is rendelkezik. Fontos számunkra, hogy valódi "feelinget" vigyünk az egyes nótákba, amik révén egy másik világba, egy fantázia-univerzumba kerülhet a hallgató - épp úgy, mint a fentebb említett bandák régi lemezeinek hallatán. Ugyanakkor persze különböző kortárs előadók stílusát is belekevertük dalainkba - ezek leginkább a hangszerelésen és a nagyzenekari témákon mutatkoznak meg. Az inspiráció tehát jöhet bárhonnan, de az igazi "Sorcerer-hangzás" nyilvánvaló ezen a lemezen is. Számunkra ez otthonos érzést biztosít" - közölte a banda.

A tracklista:
01. Persecution (intro)
02. The Hammer Of Witches
03. Lamenting Of The Innocent
04. Institoris
05. Where Spirits Die
06. Deliverance
07. Age Of The Damned
08. Condemned
09. Dance With The Devil
10. Path To Perdition
11. Hellfire (digipak bónusz track)

Elsőként a 'The Hammer Of Witches' című szám, majd pedig a 'Dance With The Devil' vált elérhetővé az album felvezetéseképpen. A megjelenést követően a banda bemutatta az album összes dalának hivatalos videoklipjét. A dalok Daniel Wahlström (Heavy Groove Media) által rendezett kisfilmjei itt tekinthetők meg.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [530. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás