Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [557. rész]


2020-10-31

Íme egy újdonság a világ egyik elsőszámú death metal bandájától!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 557. rész

BENEDICTION - 'Stormcrow'

A Benediction egy angol death metal zenekar, mely 1988-ban alakult Birmingham-ben. Több mint 3 évtizedes pályafutásuk alatt mindeddig 8 nagylemezt jelentettek meg.

Mark "Barney" Greenway, Darren Brookes és Peter Rewinsky alapította meg a zenekart. Az első demo 1989-ben jelent meg, 'The Dreams You Dread' címmel, mely alapján szerződést ajánlott nekik a Nuclear Blast.

A debütáló lemez a 'Subconscious Terror' címet kapta. A korong megjelenését követően Mark "Barney" Greenway azonban kilépett, hogy a Napalm Death soraiban folytathassa pályáját. Helyére Dave Ingram került. A Benediction 1991-ben a Nocturnus és a Bolt Thrower társaságában turnézott.

A második album 'The Grand Leveller' címmel jelent meg, melyet egy európai turné követett a Massacre társaságában. A turné után Paul Adams kilépett. Ezután ismét stúdióba vonultak, hogy felvegyék a 'Dark is the Season' EP-t, melyen Brookes játszotta fel a basszusgitárt is. Az EP megjelenését egy újabb európai turné követte, a Bolt Thrower és az Asphyx zenekarokkal. Még ebben az évben megtalálták Frank Healy személyében az állandó basszusgitárosukat is, aki korábban a Napalm Death tagja volt.

1993-ban jelent meg a 'Transcend the Rubicon' lemez, melynek turnéján az Atheist és a Cemetery társaságában játszottak. A turné befejeztével Ian Treacy elhagyta a zenekart.

1994-ben látott napvilágot a 'The Grotesque / Ashen Epitaph' EP, mely két vadonatúj dalt és három koncertfelvételt tartalmazott. Neil Hutton lett Treacy utódja - a 'The Dreams You Dread' albumon már az ő játéka hallható. Ezt közös turné követte a Death zenekarral, majd napvilágot látott a 'Grind Bastard' album 1998-ban. Az európai turnén ismét a Death partnereként játszottak, majd Dave Ingram-et Dave Hunt váltotta fel a mikrofonnál (ex-Anaal Nathrakh).

2001-ben 'Organised Chaos' címmel új lemezt adtak ki, melynek európa turnéján a Bolt Thrower-rel játszottak. A legutóbbi albumuk 2008-ban jelent meg 'Killing Music' címmel; ezt követően pedig több éven keresztül csend honolt a banda háza táján. 2020-ban tértek újra vissza (ismét Dave Ingram vezetésével), egy 'Scriptures' című stúdióalbummal.

A Benediction a 2020-as év elején jelentette be, hogy a soron következő nagylemez megjelenését - a jelenleg is zajló koronavírus-járvány okán - el kell halasztaniuk 2020. október 16.-ig. Ekkor jelent meg a zenekar új stúdióalbuma, a 'Scriptures', amit a Nuclear Blast gondoz.

A Benediction zenekar kétségkívül a death metal-színtér egyik legstabilabb, legerősebb bandája. Az évtizedek során több legendássá vált albumot is letettek az asztalra; tagjai a mai napig azt űzik, amihez a legjobban értenek: kompromisszumot és kegyelmet nem ismerő metalzenét játszanak - mind a színpadon, mind pedig a stúdióban. Több mint 30 évvel a megalakulás, és 12 évvel a legutóbbi nagylemez (2008 - 'Killing Music') megjelenése után most egy újabb death metal-mesterművel tér vissza a veterán birminghami csapat.

A banda 'Scriptures' című albuma - aminek producere Scott Atkins (Grindstone Stúdió) volt - 100%-os mértékben Benediction-ként szól; vagyis durva death metal zenét ötvöz a banda "fuck-off punk-rock" attitűddel, heavy metal-riffekkel és sajátos stílusú groove-okkal és ritmusokkal. (A 2019 nyarán visszatért) Dave Ingram jellegzetes hörgései és erővel teli dalszövegei alapozzák meg az új album hangulatát, amit már az első néhány szólam után egyértelműen be lehet azonosítani, mint vérbeli Benediction-muzsika! Ahogy azt megszokhattuk, a csapat új dalai is változatos skálán mozognak: kezdve a lassú és vontatott témáktól, egészen a gyors, pörgős és intenzív szólamokig; a rövidebb, "in your face" típusú daloktól az epikus mesterművekig, minden megtalálható a 'Scriptures' albumon.

A lemezborító is tökéletesen passzol a Benediction munkásságához. Az illusztrációt látván garantáltan megdobban minden old-school death metal-fan szíve. A művet egy birminghami művész, Simon Harris alkotta meg, a műfaj ikonikus albumainak stílusában. Ez a lemez tehát jól fog mutatni bakelit-változatban az olyan klasszikusok mellett, mint a 'Subconscious Terror', a 'The Grand Leveler' vagy a 'Transcend the Rubicon' - arról nem is beszélve, hogy pólókon és posztereken is viszont láthatjuk a jövőben ezt az illusztrációt.

Mindent összevetve, a 'Scriptures' az első akkordoktól kezdve, a végső szólamokkal bezárólag bebizonyítja, hogy minden szempontból egy újabb death metal-kinccsel állunk szemben. A banda egyik legnépszerűbb dala, a 'We Bow To None' ("Nem hódolunk be senkinek") pedig ezúttal hatványozott értelmet nyer!


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [557. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás