Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [561. rész]


2020-11-14

Készüljünk a tazmán tech-death terrorra!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 561. rész

PSYCROPTIC - 'Cold'

A Psycroptic egy ausztrál technikás death metal banda, ami a tazmániai Hobart-ban alakult 1999-ben. A banda két vezére - Dave Haley dobos és testvére, Joe Haley gitáros - 2004-ben társult Jason Peppiatt énekessel, aki azóta is a csapat frontembere. A Psycroptic 2008-ban igazolt a Nuclear Blast kiadóhoz. 2019 februárjával bezárólag összesen 7 stúdióalbumot adta ki, illetve számos ausztrál és nemzetközi turnén vettek részt (olyan legendák társaságában, mint az Incantation, a Decapitated, az Origin, a Deicide és a Nile. Legutóbbi nagylemezük 'As the Kingdom Drowns' címmel jelent meg 2018. november 9-én, a Prosthetic Records jóvoltából; 2020 novemberében pedig egy vadonatúj, két-számos EP-vel ('The Watcher of All') tértek vissza.

Az Ausztrália egyik legvadabb vidékéről származó Psycroptic együttes meglehetősen rövid idő alatt kinőtte hazáját; legalább is abban a tekintetben, hogy az extrém metal zenét egyértelműen világ-színvonalon nyomják. A megalakulását követő 20 éven belül, a banda hét nagysikerű stúdióalbumot, és egy koncertlemezt adott ki. Ezen anyagok egytől egyig azt bizonyítják, hogy a Psycroptic organikus fejlődése megállíthatatlan, de ugyanakkor a zenekar sosem hagyja el a maga által megszabott titkos formula hozzávalóit.

A Psycroptic 2001-ben debütált, egy 'The Isle of Disenchantment' című albummal, aminek megjelenését követően több ausztrál fesztiválra és klubba is meghívták fellépni a bandát. Második nagylemezük, a 'The Scepter of the Ancients' 2003-ban jelent meg, az amerikai Unique Leader Records jóvoltából. Ezt követően adták első teljes értékű ausztrál turnéjuk; méghozzá az Incantation előzenekaraként. A Haley-testvérek ekkoriban csatlakoztak a Sydney-beli indusztriális death metal bandához, a The Amenta-hoz; Dave Haley pedig belépett egy Ruins nevezetű (szintén hobarti) black metal bandába (aminek Joe Haley volt a turné-gitárosa).

Az áttörést a 2004-es hozta meg a Psycroptic számára. Ekkor bonyolították le második ausztrál turnéjukat (a Deeds Of Flesh társaságában), majd Európát is megjárták, a Dismember és az Anata előzenekaraként. Ezen a turnén mutatkozott be az új énekes, Jason Peppiatt (ex-Born Headless), aki nem sokkal később teljes értékű tagjává vált a bandának. A Psycroptic egy újabb ausztrál körutat követően látott neki harmadik, 'Symbols of Failure' című albuma munkálatainak. Ez a lemez 2006 januárjában jelent meg, immáron a Neurotic Records jóvoltából. A kiadványt egy újabb európai turné követte (ezúttal a Nile előzenekaraként), majd újra bejárták Ausztráliát, a Cannibal Corpse társaságában. 2007 elején nekiláttak a 'Symbols of Failure' folytatásának, még mielőtt a Deicide-dal turnéztak Európában. Ezen a turnén történt, hogy Joe Haley egy buli után rosszul lett és összeesett; emiatt pedig le kellett mondani néhány bulit. Azév nyarán azonban már megújult erővel adtak koncerteket - többek közt a Sydney-beli Come Together fesztiválon. A Haley-fivérek ekkoriban függesztették fel Amenta-tagságukat, hogy a jövőben kizárólag a Psycroptic-ra tudjanak koncentrálni (ettől függetlenül Dave Haley 2007 szeptemberében belépett a Blood Duster zenekarba).

2008 májusában adta a Psycroptic első új-zélandi koncertjét; mégpedig a Ruins közreműködésében. Egy hónappal később leigazolta a bandát a híres Nuclear Blast lemezkiadó, ahol néhány hónap elteltével, 2008 októberében meg is jelenhetett negyedik sorlemezük, az 'Ob(Servant)'. Ezután koncert-DVD-t forgatott a banda: a Melbourne-ben rögzített live-anyag 'Initiation' címmel jelent meg 2010-ben. A következő ausztrál turnén a Decapitated, az Origin és a Misery Index kísérte őket útjukra. A Psycroptic ötödik nagylemeze, a 'The Inherited Repression' 2012 februárjában jelent meg. Ehhez a lemezhez mellékelev Joe Haley gitáros kiadott egy kotta-könyvet is (majd ugyanezt megtette az 'Ob(Servant)' album esetében is).

2014 novemberében a Psycroptic a Prosthetic Records-szal kötött új lemezszerződést. Következő stúdióalbumuk - amit egyenesen a bandáról neveztek el - 2015 márciusában látott napvilágot.

A Psycroptic 'As the Kingdom Drowns' címmel jelentette meg legutóbbi nagylemezét 2018. november 9-én, a Prosthetic Records jóvoltából. Az 'As the Kingdom Drowns' album - ami a 2015-ös 'Psycroptic' lemez folytatása - producere maga a banda gitárosa, Joe Haley volt. A keverést és a maszterizálást a neves Will Putney (Every Time I Die, Body Count) végezte el.

Jason Peppiatt énekes korábban így nyilatkozott: "Az új album esetében is a Psycroptic "megkülönböztető jellegű" hangzásának tökélyre fejlesztése volt a célunk; ezúttal azonban igyekeztünk még magasabb szintekre lépni. Alapvetően új elemekkel, és az előzőekhez képest sötétebb hangzással hangzással láttuk el ezt az anyagot a korábbiakhoz képest. Érzésem szerint sikerült elérnünk, amit akartunk: olyasvalamit tettünk le az asztalra, amire mindannyian nagyon büszkék vagyunk!".

A Psycroptic legújabb anyaga, a 'The Watcher of All' című EP 2020. november 27-én lát napvilágot - erről bővebb infók itt találhatók.

A Psycroptic jelenlegi felállását Dave Haley dobos, Joe Haley gitáros, Jason Peppiatt énekes és Todd Stern basszer alkotja. Bővebb infók a bandáról és a jövőbeni koncertekről a Facebookon olvashatók.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [561. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás