Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

THE PINEAPPLE THIEF - jövő októberben koncert Budapesten; itt pedig egy új dal és videoklip!

2020-09-02
A "poszt-progresszív" műfaj legnagyobb mestere, Bruce Soord és bandája, a The Pineapple Thief egy nagyszabású európai / brit turnét, valamint egy vadonatúj stúdióalbumot jelentett be.

A The Pineapple Thies 'Versions of the Truth' címmel adja ki új albumát, 2020. szeptember 4-én, a Kscope jóvoltából. Az új lemezen a banda "felvonultatja széles körű szónikus territórumát. Kezdve a minimalista passzusoktól, át a robbanékony és intenzív zenei témákon, egészen a szárnyaló, expresszionista témákig, a 'Versions of the Truth' album végtelen sokszínűséggel és egyediséggel rendelkezik. Az album tükröt tart a 21. század életének konfliktusai elé, és igyekszik értelmet kreálni a torz visszavetülésekből. Elmossa a valóság és a képzelet határvonalát; az értelem és a szándék közti horizontot. Már magában a lemezcím is mindent elmond: ez a lemez az igazság utáni világ betétzenéje".

"Amikor konfliktusba keveredsz, az igazság megszűnik, a tények megváltoznak" - nyilatkozta a banda frontembere, Bruce Soord. "Ez az oka annak, hogy az emberek vitatkoznak, elválnak és harcolnak egymással. Mivel senki nem tud megegyezni abban, mi az igazság... Az igazság különféle verziói halmozottan relevánsak a jelenkori világban, amiben élünk. A jelenlegi történések ugyanis olyan sokféle változatban torzítják el a valóságot, hogy fogalmunk sincs, mi a valódi igazság".

Zenei tekintetben a 'Versions of the Truth' meglehetősen változatos. A címadó dal egy sötét hangvételű rock-himnusz, mely az album alap-magját képezi. Ezen kívül ott van a kísérteties, világvége-hangulatú 'Driving Like Maniacs', vagy a hét és fél perces 'Our Mire', ami egy tönkrement kapcsolat következményeit boncolgatja dalszövegi és zenei témák formájában. Mindezt a sokszínűséget és az igazság-koncepció zagyvaságát remekül tükrözi a lemezborító, amit a (néhai) német művész, Michael Schoenholtz készített. A képen egy absztrakt, kinetikus forma látható, ami minden szemszögből nézve más-más értelmet hordoz magában.

Gavin Harrison így nyilatkozott: "Ez a karcolat immáron hosszú ideje itt kering az agyamban. Ahogy megmutattam a sráconak a képen, rögtön el is döntöttük, hogy ez lesz a lemezborító. Ilyen gyorsasággal pedig sosem döntött még semmiben ez a banda! Ahogy az a modern, kortárs művészet esetében megszokott, különféle emberek különféle jelentést tulajdonítanak egy-egy alkotásnak. Személy szerint én ezt a karcolatot egy érdekes labirintusnak látom, ami a kreativitás mentális folyamatát jelképezi. Nincsenek benne egyenes vonalak...".

A 'Versions of the Truth' producerei maguk a bandatagok - Bruce Soord énekes, Steve Kitch billentyűs, Jon Sykes basszusgitáros és Gavin Harrison dobos - voltak. Összességében ez az album egy "lenyűgöző muzikális utazás az érzelmek spektruma körül"; egyben pedig egy "önéletrajzi mű, hogy a modern élet káoszával konfrontálódik".

A tracklista:
01. Versions Of The Truth
02. Break It All
03. Demons
04. Driving Like Maniacs
05. Leave Me Be
06. Too Many Voices
07. Our Mire
08. Out Of Line
09. Stop Making Sense
10. The Game

Az album szeptember 4-én megjelenik CD-n, LP-n, digitálisan és Blu-Ray lemez formájában (bónusz dallal kiegészítve). Az előrendeléseket itt lehet leadni.

Az első ízelítő a 'Demons' című szám hivatalos videoklipje, amit George Laycock rendezésében és a Blacktide Phonic/Visual közrmeűködésében forgatott a banda. Íme a premier:

Újonnan megjelent a 'Break It All' című szám hivatalos videoklipje is, amit szintén Laycock rendezett. Bruce Soord e dal kapcsán elmondta: "Ez az album sötétebb, zordabb hangvételű dalainak egyike. A 'Break It All' arra törekszik, hogy értelmet adjon a nárcisztikus pusztulásnak és a kiégésnek. Egyébként meglehetősen gyors ütemben megírtuk ezt a nótát; lévén Gavin-nel akkoriban oda-vissza bombáztuk egymást új zenei ötletekkel, és végül ezzel a dallal teljesedett ki muzikális egyetértésünk".

Később bemutatták a 'Driving Like Maniacs' dal videoklipjét is. Ez, az "atmoszférikus témákkal ellátott, harmónikus szám" a veszteség és a szeparáció témájával foglalkozik. A hozzá tartozó, melankólikus kisfilm "egy személyes, magánéleti kalandot mutat be, Bruce Soord frontember szemén, valamint a banda válogatott performanszain keresztül".

A The Pineapple Thief az eredeti tervek szerint szeptember 22. és november 29. között turnézott volna az Egyesült Királyságban és Európában. A körút keretében a banda - november 10-én - fellépett volna a budapesti A38 Hajón is, de a teljes körutat el kellett halasztani a globális koronavírus-járvány miatt.

"Készülő új lemezével Budapesten is fellép idén ősszel a The Pineapple Thief. Az egykori Porcupine Tree és jelenlegi King Crimson dobos Gavin Harrison-t immár rendes tagként a soraiban tudó brit progresszív rockzenekar legutolsó, tizenkettedik lemeze a 2018-as 'Dissolution' volt, amit tavaly a 'Hold Our Fire' című koncertalbum, idén pedig friss lemez követ majd".

"A zenekart 1999-ben alakította az énekes, zeneszerző és gitáros, Bruce Soord. Különleges, progresszív poszt-rock elemeket melankólikus dallamokkal kombináló zenéjükre hatással volt a Pink Floyd, a U2, az Ozric Tentacles és a King Crimson, csakúgy mint a Radiohead és a Muse. Ősszel egy 18 országra terjedő, 40 állomásos turnéra készülnek".

A budapesti koncert végül 2021. október 15-én lesz megtartva.

A turné újraszervezett beosztása itt érhető el.


A The Pineapple Thief 'Dissolution' címmel jelentette meg legutóbbi sorlemezét 2018 augusztusában. A The Pineapple Thief-nek ez a második albuma, amin a King Crimson és a Porcupine Tree virtuóz dobosa, Gavin Harrison játszik (Gavin először a 2015-ös 'Your Wilderness' lemezen segített be).

Bruce Soord frontember így nyilatkozott az új album munkálatai kapcsán: “A stúdióban ezúttal is Gavin Harrison segédkezett. Négyőnk között egy valódi kollaboratív kölcsönhatás jön létre, miközben dalokat szerzünk és rögzítünk. Közös munkával sikerült életre kelteni ezeket a nótákat. Amikor mindenki azonos irányba halad, abból fantasztikus dolgok születhetnek... Nálunk azonban más a helyzet. Gavin velünk volt a munkálatok kezdetétől fogva; és általa olyan irányba vittük a dalokat, amilyet én eleinte meg sem álmodtam volna. Azon kaptuk magunkat, hogy egymást toljuk előre, mind technikai, minf művészi szempontból. Voltak olyan időszakok is, amikor egy-egy dal összeállítása 6 hónapon keresztül tartott... ezután egyszerre éreztem magam felélénkülten, de ugyanakkor fáradtan és megsemmisülve - ekkor azt hittem, sosem lesz kész ez a lemez... Azonban minden egyes nap rátaláltunk arra az extra valamire, ami előre lökött minket. Ezt kézzel megfogni nem lehet, de mégis ledöntött előttünk minden akadályt. Hihetetlenül büszke vagyok erre az albumra”.

A 'Dissolution' albumot Nagy-Britannia-szerte rögzítették, több különböző stúdióban. “A dobokat Gavin stúdiójában rögzítettük és kevertük; a londoni Bourne Place-ben. Szerintem neki van a világ legjobb hangzású live-szobája, ami kiváló terepet biztosít a drum-mixhez. Miközben Gavin felvette és lekeverte a saját témáit, Jon a saját termében rögzítette a basszus-témákat, Észak-Leicesterben. Steve ezidő alatt a billentyűkkel volt elfoglalva, a saját mastering stúdiójában, Exeterben; én pedig elvégeztem a végső simításokat Yeovilban (a Soord Stúdióban). Szokatlannak tűnhet, hogy külön dolgoztunk, de mégis egységes bandaként stúdióztunk; de az az igazság, hogy folyamatosan tartottuk a kapcsolatot egymással. A modernkori technológia révén élőben meg lehet osztani egymással az ötleteinket; ami azt is jelenti, hogy sokszor tudtunk közösen is jammelni, még úgy is, hogy egy kicsit távol voltunk egymástól...”.

A 'Dissolution' lemezborítóját az ikonikus grafikai stúdió, a Stylorouge (Pink Floyd, David Bowie, Blur, Trainspotting film, stb.) készítette.

A tracklista:
01. Not Naming Any Names
02. Try As I Might
03. Threatening War
04. Uncovering Your Tracks
05. All That You've Got
06. Far Below
07. Pillar of Salt
08. White Mist
09. Shed A Light

Ezt az albumot itt lehet megrendelni többféle változatban.

Elsőként a 'Far Below' című számot osztották meg, aminek kapcsán Soord így nyilatkozott: "A 'Far Below’ című szám egyfajta jam-session-ként indult, jómagam és Gavin között. Gavin "magával hozta" sajátos 6/8-os ritmusát; így nekem nem tellett sok időbe, mire kiötlöttem a dallamokat. Így aztán meg is született hamar ez a dal. Hogy ez lenne az én kedvencem az albumról? Nehéz ezt megítélni... mivel ez a lemez nagyon sok zenei területet felölel. Viszont az igaz, hogy a 'Far Below' prezentálja a legjobban mindazt, amit mi négyen, a The Pineapple Thief kollektíve elképzelünk. Alig várom már, hogy élőben is előadhassam ezt a számot!”.

Újabban megjelent a 'Threatening War' és a 'Try As I Might' című számok hivatalos klipje:

A The Pineapple Thief novemberében emellett kiadott 'Hold Our Fire' című digitális koncertlemezt is, aminek anyagát a 'Dissolution' legutóbbi európai lemezbemutató turnéján rögzítették.

"Érzésünk szerint ez a koncertlemez tökéletesen összegzi azt az energiát és szellemiséget, amit a banda koncertjei alatt élhetnek át a lelkes rajongók" - mondta Gavin Harrison dobos.

A koncert-kiadványt itt lehet megrendelni.

 

 

A 'Threatening War' dal hivatalos koncertfelvétele itt hallgatható meg:

A The Pineapple Thief 2017 szeptemberében is piacra dobott egy koncert CD-t / DVD-t, 'Where We Stood' címen - erről bővebben itt írtunk.


THE PINEAPPLE THIEF - jövő októberben koncert Budapesten; itt pedig egy új dal és videoklip!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.