Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

6 év után adja ki új albumát a TÝR zenekar - Budapestet is értinti az európai lemezbemutató turné

2019-02-26
A feröeri folk metal banda nyolcadik albuma, a 'Hel' a Metal Blade Records jóvoltából jelenik meg.

A 'Hel' egy "dallamos, progresszív folk metal-himnuszokból álló kollekció, ami ismerősen fog csengeni mindenkinek, aki az elmúlt 20 évben egy kicsit is odafigyelt a Týr zenekarra".

A banda első öt nagylemeze mindössze hét év leforgása alatt jelent meg, de a legutóbbi, 'Valkyrja' (2013) című album és a 'Hel' megjelenése között hat esztendő telt el. Természetesen ezidő alatt sem pihent a banda - bejárták például Észak-Amerikát (a Children Of Bodom társaságában) és többször is felléptek a 70,000 Tons Of Metal cirkálón.

"Ehhez az albumhoz egy kicsit más megközelítéssel álltunk, mint a korábbiakhoz; lévén ha ezt is olyan módon alkottunk volna meg, mint a korábbiakat, aki 50 éves korom előtt meghaltam volna szívrohamban!" - nyilatkozta Heri Joensen frontember. "Ez az egyik oka annak, hogy most több időt kellett várnotok egy album megjelenésére".

Ez a taktika igazán kamatozó folyamatot eredményezett; lévén ezúttal Gunnar Thomsen basszusgitáros-vokalista és (a mostanra távozott) Terji Skibenæs gitáros is besegíthetett a dalszerzésbe.

"Zenei tekintetben leginkább a 2005-ös 'Ragnarok' albumra hajaz ez az új aynag" - állítja Thomsen. "Egy kicsit epikusabb, és jóval kidolgozottabb ez a mű, mint bármelyik korábbi lemezünk. Egyben ez az album fémjelzi új dobosunk, a Dalriadából is ismert Tadeusz Rieckmann bemutatkozását, aki 2006 óta ül Týr koncertjeinek dob-trónján".

A 'Hel' album március 8-án jelenik meg, különféle változatokban - erről és a rendelésről itt lehet bővebb infókat találni.

A tracklista:
01.
Gates Of Hel
02. All Heroes Fall
03. Ragnars Kvæði
04. Garmr
05. Sunset Shore
06. Downhill Drunk
07. Empire Of The North
08. Far From The Worries Of The World
09. King Of Time
10. Fire And Flame
11. Against The Gods
12. Songs Of War
13. Alvur Kongur

Lentebb megtekinthető a 'Fire And Flame' című szám hivatalos szöveges videója és a 'Sunset Shore' hivatalos klipje (amit a magyar Mihaszna Film stábjával forgattak). Újonnan megjelent a 'Ragnars Kvæði' kisfimlje is, ami szintén elérhető lentebb.

Tavaly augusztusban érkezett a hír, hogy a Týr zenekarban ezúttal egy magyar gitáros, Vörös Attila játszik. A banda előző gitárosa, Terji Skibenæs 17 év után távozott a felállásból. Helyét a magyar tehetség vette át. Skibenæs közleménye így szól: "Ennyi volt. 17 év után hivatalosan is elhagyom a TÝR zenekart. Több hónapon át tartó gondolkodást követően most végre elhatározásra jutottam: itt az idő, hogy távozzak. Az indok egyszerű: nem érzem többé a vágyat arra, hogy a TÝR-ben zenéljek. Semmiféle drámát, rosszindulatot, hasonlókat nem kell beleképzelni a dologba. Ez kizárólag az én döntésem; az én érzéseim vezettek addig, hogy már nem okozott örömet számomra a TÝR-ben zenélés.
Szeretnék köszönetet mondani Heri Joensennek és Gunnar Thomsennek azért a szép időkért, amit együtt töltöttünk. Természetesen csakis a legjobbakat tudom kívánni a TÝR-nek. És persze hatalmas köszönet a rajongóknak is, amiért ennyi éven keresztül támogattak engem
".

Habár jelenleg az egykori Nevermore / Satyricon gitáros Vörös Attila a zenekar új gitárosa, a 'Hel' album dalait még Terji Skibenæs játszotta fel. [A lenti képen Attila és Heri Joensen frontember látható.

A Týr a Heidevolk és a Dalriada társaságában bonyolít le európai lemezbemutató turnét április folyamán. A körút április 21-én a budapesti Barba Negrában is megfordul. A banda jövőbeni turné-beosztást a banda Facebook-oldalán lehet megtalálni.


6 év után adja ki új albumát a TÝR zenekar - Budapestet is értinti az európai lemezbemutató turné
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.