Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Márciusban új albummal tér vissza a NIGHTFALL - itt az új dal, a 'Giants Of Anger'!

2021-02-08
A görög extrém / dark metal banda 8 év kihagyás után rögzített új albumot.

A Nightfall egy görög extrém / dark metal banda, amit Efthimis Karadimas énekes-basszusgitáros alapított 1991-ben. Világszerte őket tartják a "mediterrán black metal" műfaj egyik zászlóvivő bandájának, az Inchiuvatu és a Moonspell zenekarok mellett.

Karadimas néhány hónappal a banda megalakulását követően kiadta a 'Vanity' demó-lemezt. A négy-számos demóra a francia Holy Records figyelt fel akkoriban, amikor üzletpolitikájukat igyekeztek széleskörűbbé tenni. A szerződés megköttetett, a Nighfall pedig kiadta első hivatalos lemezét, a 'Parade into Centuries'-t (1992). Ez az album meglehetősen sikeres lett; mind a Nightfall, mind a Holy Records magas profitot húzott. Ennek a partnerkapcsolatnak köszönhetően több európai országban (főként Franciaprszágban) felélénkült a görög metal-albumok iránti kereslet.

A Nightfall a '90-es években végig a Holy Records kötelékében állt - itt jelent meg az 1994-es 'Macabre Sunsets', az 1995-ös 'Athenian Echoes', az 1997-es 'Lesbian Show' és az 1999-es 'Diva Futura'. Ebben az évtizedben rendszeresen turnézott a csapat Európa-szerte. A felállásbeli változások természetesen elkerülhetetlenek voltak: szinte minden albumon más-más zenészek játszottak - Karadimas maradt az egyetlen állandó tag. A korai években Chris Adamou volt a ritmusgitáros, Costas Savvidis a dobos, Jim Agelopoulos, majd Phil Anton pedig a szólógitáros. 2001 nyarán - néhány koncert erejéig - csatlakozott a bandához a Firewind-ből ismert billentyűs, Bob Katsionis, valamint Mark Cross (Helloween, Metalium) dobos és Mike Galiatsos (Blind Justice) gitáros is. Katsionis később átvette a gitárosi posztot is, azonban nem sokkal később ő és Cross kiléptek, hogy megalapítsák a szintén sikeressé vált Firewind-et.

A 2000-es években a Nightfall zenei irányzatot váltott; ezzel együtt pedig kiadót is váltottak: a görög Black Lotus Records-hoz igazoltak, akiknek égisze alatt két albumuk jelent meg; a 2003-as 'I Am Jesus' és a 2005-ös 'Lyssa: Rural Gods and Astonishing Punishments'. Az utóbbin a későbbi Rotting Christ tag, George Bokos gitározott. Szintén 2005-ben történt, hogy a banda dobosa, (1999-től) George Kollias belépett a neves amerikai death metal bandába, a Nile-ba.

A 2000-es évek derekán a banda átmenetileg feloszlott (habár ezzel kapcsolatban nem adtak ki közleményt). 2009-ben Stathis Kassios (aki Efthimis Karadimas egykori billentyűs munkatársa volt) bemutatta barátjának Evan Hensley gitárost, akivel közösen ismét nekiláttak a stúdió-munkáknak. A német dobos / producer Jörg Uken szintén Karadimas meghívására érkezett a bandába. Az új felállást 2010 elején mutatták be. A banda új irányzata felkeltette az amerikai kiadó, a Metal Blade Records figyelmét; a csapat pedig rögtön kapott is a alkalmon, és meg is kötte új lemezszerződését.

2010 augusztusában megjelent a Nightfall visszatérő nagylemeze, az 'Astron Black and the Thirty Tyrants'. A Metal Blade által gondozott albumot a világ minden táján pozitív kritikákkal illette a sajtó és a rajongótábor. A lemez borítóját a híres amerikai művész, Travis Smith tervezte.

2011-ben a banda két új taggal bővült, a gitáros Constantine és a basszer Stathis Ridishost személyében. 2013-ra elkészült az újabb album, a 'Cassiopeia'. A lemez-felvételek négy különböző helyen zajlottak: az ének- és a billentyű-részek Görögországban, a Soundflakes és a Cyberia stúdiókban; a dobok Németországban a Soundlodge-ban; a gitár és a basszus pedig Amerikában, a Tennessee-i Boomcave-ben. A "A 'Cassiopeia' old-school heavy metal stílusban fogant; a gitár-témák Mercyful Fate-re és King Diamond-ra hajaznak... és mindez a Nightfall sajátos stílusában" - olvasható a hivatalos közleményben.


Néhány év kihagyást követően 2020 nyarán érkeztek a friss hírek: a Nightfall új lemezszerződést kötött a Season Of Mist kiadóval. Egyúttal kiderült az is, hogy a csapat 2021-ben új stúdióalbumot ad ki!

Efthimis Karadimas énekes így nyilatkozott: "Nagyon örülünk, hogy a Season Of Mist kiadóval köthettünk szerződést! Mi magunk is a '80-as években nőttünk fel, amikor a kiadók elkezdték felkarolni az előadókat. Jelenlegi tudásunk alapján kijelenthető, hogy a Season Of Mist szó szerint felkarolja őket, és egy fantasztikus dolog!".

A soron következő nagylemez kapcsán a frontember elmondta, hogy a depresszió lesz a központi koncepcionális téma: "...Ez az a szörnyeteg, ami mélyen belevetette a fogát a lelkembe; ezért úgy döntöttem, kiírom magamból a dolgokat, és megosztom élményeimet a világ metalistáival. Részemről ennyit tudok felajánlani a depresszió elleni, hatalmas küzdelemben. Ha nem állítjuk meg ezt a dolgot, élve felfal minket... Osszátok meg ti is a fájdalmaitokat; beszéljetek róluk nyíltan. Ez ugyanis az egyetlen módja annak, hogy legyőzd az elméd démonait".

"Biztosak vagyunk abban, hogy a Season Of Mist stábja a legmegfelelőbb csapat, ami üzenetünk célba juttatásához asszisztál. Magabiztosnak érezzük magunkat, és ez nagyszerű!".

Mint most kiderült, a Nightfall következő nagylemeze 2021. március 5-én jelenik meg, 'At Night We Prey' címmel. A Travis Smith által tervezett lemezborító és a dallista így néz ki:

01. She Loved The Twilight
02. Killing Moon
03. Darkness Forever
04. Witches
05. Giants Of Anger
06. Temenos
07. Meteor Gods
08. Martyrs Of The Cult Of The Dead (Agita)
09. At Night We Prey 
10. Wolves in Thy Head

Az új albumot digipak CD-n, limitált LP-n és digitális formában lehet előrendelni.

Első ízelítőként a 'Darkness Forever' című számot osztotta meg a banda, szöveges videoklip formájában. Ennek kapcsán Karadimas így szólt: "Ezt a dalt eredetileg Isaac Asimov Nightfall [Leszáll az éj] című novellája inspirálta. 'Darkness Forever' a címe, mivel analógiai szempontból arról mesél a nóta, miket kell átélnie annak, aki mély depresszióval küzd. A remény távolról sem érhető el; mások segítsége pedig sosem elég ahhoz, szétrombolt elme és a való világ közötti űrt betöltse. Ezt a stádiumot nehéz kommunikálni; szinte lehetetlen elmondani, milyen fojtogató érzés ez. Csak a küzdelem, és az önerőszak marad...".

Ezután megjelent a 'Killing Moon' szöveges videója is, amihez Efthimis Karadimas a következőket fűzte: "A 'Killing Moon' a megadásról szól; amikor megadod magad a borzalmas gondolatoknak. Ez egy harc, amit nap mint nap megvívsz a depresszió ellenében. Egy valódi csatatéren vagy; árkokban bújkálsz a megállás nélküli bombázás elől. Amint lehull az éj leple, még inkább eldurvulnak a dolgok: a depresszió még keményebb lecsap rád, ha magányos vagy. A súly, amit cipelsz, rettentően nehéz; és még annál is nehezebb, amikor egyedül vagy. Békére lenne szükséged. Segítségért esedezel, de a hangod nem hallja senki. Senki nem érti meg a helyzeted. Ez pedig az őrületbe kerget téged. Egyre dühösebb lesz. A hited összeomlik. A depresszió áldozatává váltál, és egyre erőszakosabbak lesznek a reakcióid. Az egyetlen kiút, egy csillag halvány fénye, amiben megbízol; azt hiszed, az megment téged. De ez valóban így lesz...?".

A harmadik ízelítő, a 'Giants Of Anger' című szám alább érhető el, dalszöveges videó formájában. "A 'Giants Of Anger' II. Vilmos, az utolsó német császár küzdelmeit mutatja be, különféle elmeállapotbeli változások révén. A királyi vérnek tisztának és egészségesnek kell lennie; a dal pedig mindazt a frusztrációt foglalja össze, ami a mentális rendellenességek okán végül felborítja a vérvonalat".

A Season Of Mist első körben a Nightfall '90-es évekbeli albumait adja ki újra (melyek eredetileg a Holy Records szárnyai alatt jelentek meg. "...Aztán koncertezni is fogunk - előadjuk a régi nótákat, és olyan dalokat is, amik még sosem hangzottak el élőben" - tette hozzá Karadimas.

Másik hír, hogy a Season Of Mist újra kiadja a Nightfall teljes diszkográfiáját digitális formában is. A Nightfall albumai tehát ezentúl megtalálhatók többek közt a Spotify-on is!

Szintén friss hír, hogy ha minden jól megy, a Nightfall a Draconian zenekar társaságában indul európai turnéra 2021 márciusában. A körút teljes beosztása a lenti plakáton olvasható:

A Nightfall jelenlegi felállása így néz ki:

Efthimis Karadimas - basszusgitár, ének
Mike Galiatsos - gitár
Kostas Kyriakopoulos - gitár
Fotis Benardo - dobok


Márciusban új albummal tér vissza a NIGHTFALL - itt az új dal, a 'Giants Of Anger'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.