Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

SCARDUST - itt az izraeli szimfó-prog metal banda második albuma, a 'Strangers' új videoklipje: 'Mist'!

2021-01-13
Elkészült és nemrég megjelent a sikeres 'Sands of Time' (2017) album folytatása.

A Scardust nagysikerű debütáló albuma, a 'Sands of Time' folytatásaként rögzítette a 'Strangers' című koncept-lemezt, a 2020-as év első felében. A hanganyagot Yonatan Kossov (Orphaned Land, Amorphis) keverte és Jens Bogren (Opeth, Devin Townsend, Arch Enemy) maszterizálta. Az új album - ami megrendelhető CD-n és limitált bakeliten is - hivatalosan 2020. október 30-án látott napvilágot, az M-Theory Audio kiadó jóvoltából.

Noa Gruman énekesnő így nyilatkozott: "A 'Strangers' album az elhidegülés koncepciójával foglalkozik. Az új dalokat több különféle szemszögből írtuk meg, de alapvetően azokat a formákat mutatja be, ahogyan az emberek elhidegülnek egymástól, önmaguktól, a társadalomtól, a szeretteiktől; sőt, még a tudatalattijuktól is. A különleges muzikális témákat felvonultató nyitányt követően az album részre oszlik. A második rész minden egyes nótája párhuzamban áll az első rész dalaival; vagyis vissztükrözi őket. Minden dal-pár két idegen történetét meséli el; együttesen pedig egy epikus zeneművet alkot. Ettől függetlenül önmagukban is igazán élvezetesek ezek a dalok, de mindezt inkább a hallgatók fülére és szívére bízzuk".

A 'Strangers' dalai elsősorban maga Noa Gruman, valamint Orr Didi szerezte. Ugyanez a dalszerző-páros működött közre a 2017-es 'Sands of Time' albumon és a Scardust 2015-ös debütáló EP-jén ('Shadow') is. A stúdiós munkálatok 2020 januárjában indultak, de később a terveket romba döntötte a COVID-19 járvány. Ettől függetlenül a banda tagjai nem álltak le - ironikusan arra kényszerültek, hogy egymástól "elszigetelve" folytassák a felvételeket, ki-ki a maga stúdiójában.

Az új album egyik tiszteletbeli vendége Patty Gurdy, egy neves német folk-zenész; a banda tagjainak jóbarátja (akivel közösen már fel is léptek, egy berlini koncert és egy brit turné alkalmával). Most a 'Concrete Cages' című számban hallható a két fél együttműködése (eredetileg videoklipet is forgattak volna a dalhoz Tel Avivban, de mielőtt Gurdy elutazott volna, a járvány okán lefújtak minden nemzetközi járatot). A 'Strangers' albumon továbbá vendégként tűnik ismét fel a Hellscore kórus, akiket Gruman annak idején a 'Sands of Time' lemezre is meghívott (emellett pedig olyan neves metalbandákkal működtek közre a múltban, mint az Amorphis, a Therion, az Ayreon vagy az Orphaned Land). Ezen felül egy másik kórus is hallatja hangját az albumot: az angliai Westbrook Hay Prep School Chamber Choir tagjai is elvállalták a vendégszereplést.

A 'Strangers' album borítója és dallistája így néz ki:

01. Overture For The Estranged
02. Break The Ice
03. Tantibus II
04. Stranger
05. Concrete Cages (feat. Patty Gurdy)
06. Over
07. Under
08. Huts
09. Gone
10. Addicted
11. Mist

Az első dal- és klip-premier, a 'Tantibus II' alább elérhető. A 'Tantibus II' dal a banda 2015-ös, 'Tantibus' című számának a folytatása [a szó latin nyelvről fordítva "rémálmot" jelent). A koncepció egy alvászavarral küzdő nőről szól, aki minden áron próbálja leküzdeni betegségét. A 'Tantibus II' című dalban azonban a főszereplő függősége csak súlyosabbá válik; agyilag véglegesen elszakad a valóságtól, és bezárkózik. Az új videoklipben látható "EXIT" jelzés a rémálomból kivezető utat szimbolizálja - ezt a táblát töri szét a főszereplő nő belemerülvén ezzel a végtelen rémálomba...

Ezt követően megjelent az 'Addicted' című szám hivatalos videoklipje is, melyben a 'Tantibus II'-ben megismert főhősnő egy segítő társra talál, aki megmutatja neki a függőség veszélyeit, és meggyőzi arról, hogy nézzen szembe a valósággal, ahelyett, hogy elfutna előle.

A harmadik videoklip az album címadó dalához készült. Ezzel kapcsolatban Noa Gruman elmondta: "Ha olyan ember hagy el téged, aki közel áll hozzád, te összetörsz, és úgy érzed, egyedül kell szembenézed a világgal; vagyis a közös emlékekkel és pillanatokkal, melyek mostanra idegenné váltak számodra. Lévén ez egy törékenységet és lobbanékonyságot előidéző állapot, úgy döntöttünk, e dal esetében elhagyjuk a kórust és a vonósokat, és csak az alap-zenét biztosítjuk. A videóban mindenki játssza a saját témáit, egymástól távol, valószerűtlen helyszíneken. A kamera folyamatosa körbejár; így a néző is átélheti a zavarodottság és a kényelmetlenség érzetét. Itt-ott pedig felbukkannak a dalszövegek is, hogy kiemeljenek bizonyos részeket".

Később napvilágot látott a 'Gone' dal kisfilmje is, ami a korábbi videoklipek folytatása, lezására; konkrétan a 'Stranger' kisfilmmel megkezdett történet második része.

December elején bemutatták a 'Break The Ice' dal hivatalos videóját:

Január közepén pedig megjelent a 'Mist' dal kisfilmje is:

A hivatalos album-előzetes itt érhető el:


SCARDUST - itt az izraeli szimfó-prog metal banda második albuma, a 'Strangers' új videoklipje: 'Mist'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.