Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [234. rész]


2017-09-06

A '90-es évek skandináv metal-színterének egyik legemlékezetesebb alkotásával jelentkezünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 234. rész

TIAMAT - 'Cold Seed'

A Tiamat egy svéd gothic / doom metal zenekar, melyet 1988-ban Stockholmban alapítottak.

Az együttes kezdetben megkérdőjelezhetetlen black metalt játszott, akkor még Treblinka néven. Miután 1989-ben elkészítették a ’Sumerian Cry’ című albumukat, Johan Edlund énekes-gitáros, illetve Jörgen Thullberg basszusgitáros különvált a másik két alapító tagtól, ami után a formáció nevét is Tiamat-ra változtatták. Bár a ’Sumerian Cry’ mögötti stúdiómunka még a Treblinka nevéhez kötődött, ’90 júniusában mégis a Tiamat debütáló lemezeként jelent meg.

A bemutatkozást követően Edlund vezetőszerepe miatt a zenekar már sokkal szélesebb körből merített ihletet; a Mercyful Fate, a Candlemass, a Pink Floyd és a King Crimson együttesek stílusa, valamint a sumér témák egyaránt hatottak rájuk. A lengyel gitáros Waldemar Sorychta a Tiamat több lemezének hangszereléséhez járult hozzá; sőt, még a Tiamat kiadó- és turnétársainak is besegített (pl.: Moonspell, Rotting Christ, Lacuna Coil és Samael).

A ’94-ben kiadott, kritikusok által is magasan elismert ’Wildhoney’ vegyítette a nyers vokált a lassú gitár-riffekkel és szintetizátorra írt részekkel, úgy, ahogy az semelyik másik kortárs extrém metal együtteshez sem volt fogható. Majdnem negyven percig tartó szakadatlan zenéjével a ’Wildhoney’ egészen a Dynamo és a Wacken Open Air fesztiválokra repítette a Tiamat-ot 1995-ben. A Dynamón még két évvel később is újra feltűntek.

Az 1997-es ’A Deeper Kind of Slumber’ kiadásával egyidőben Edlund Svédországból Németországba költözött; majd kijelentette, hogy ő a Tiamat egyetlen állandó tagja. Minden olyan album, melyet ez után adtak ki, már erős gothic rock hatást mutat, ami meglehetősen különbözik az elmúlt évek extrém metal stílusától. Az újabb albumok leginkább a Sisters Of Mercy és a Pink Floyd hatásáról árulkodnak.

A zenekar 2007 júniusában a Nuclear Blast Records-hoz szerződött, majd 2008 áprilisában ezen a kiadón keresztül jelent meg ’Amanethes’ című korongjuk. 2008. augusztus 10-én Thomas Wyreson bejelentette, hogy kilép az együttesből, családi okokra hivatkozva. Ugyanebben az évben megjelent egy grandiózus box-szett, rajta 131 dallal, összefoglalván, egyúttal lezárván a banda Century Media kiadónál töltött éveit.

Tizedik nagylemezük, a 'The Scarred People' 2012 októberében látott napvilágot, az osztrák Napalm Records jóvoltából. Ezen az albumon a Katatoniából ismert Roger Öjersson gitározott. 2013 áprilisában továbbá kiadtak egy bakelit-kislemezt, rajta egy Lana Del Rey- és egy Bruce Spingsteen-feldolgozással.

Az immáron Görögországban élő Edlund életét 2014 áprilisában egy meredek hullámvölgy érte el (mind fizikai, mind magánügyi értelemben); ennek következtében bejelentette, hogy elhagyja saját bandáját. Ez azonban nem tartott sokáig: a Tiamat néhány hónappal később visszatért, és azóta is évente lebonyolít egy-egy kisebb turnét.

A 'Cold Seed' című szám az 1997-es 'A Deeper Kind of Slumber' album nyitó-tétele. Ez a lemez volt az első a Tiamat karrierjében, melyen a banda végleg eltávolodott az eredeti death / doom metalista hangzástól; helyette pedig egyéb stílusokkal (gótikus / pszichedelikus rock, stb.) kísérletezett. Egyben ez az első album, amit Edlund egymaga szerzett - ezáltal pedig, dalszövegek tekintetében a frontember személyes problémáiba (drog- és magánéleti ügyek) nyerhetünk betekintést.

Az 'A Deeper Kind of Slumber' albumon vendégként tűnik fel a Waltari és a Kreator gitárosa, Sami Yli-Sirniö, aki szitáron működik közre; valamint Ertugrul Coruk furulyás, Anke Eilhardt oboa-játékos, Dirk Draeger billentyűs (egyben ő a producer is); illetve Birgit Zacher (Moonspell, Angel Dust) háttér-énekesnő.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [234. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás