Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [318. rész]


2018-06-27

Vinnie Paul emlékére

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 318. rész

HELLYEAH - 'Human'

A Hellyeah egy 2006-ban alakult, amerikai heavy / groove metal szuper-group, amit a Mudvayne énekese, Chad Gray; az egykori Nothingface-gitáros Tom Maxwell; Jerry Montano basszusgtiáros; valamint Christian Brady gitáros alapított. A dobos első körben Tommy Sickles (Nothingface) volt, de az ő helyét hamar átvette a Pantera legendás ütőse, Vinnie Paul.

A Hellyeah eredete egészen a 2000-es évre vezethető vissza, de a tagok egyéb elfoglaltságai okán csak 2006 nyarán alakulhattak hivatalosan bandává. Egy év alatt fel is vették debütáló albumukat; méghozzá Dimebag Darrell (Pantera) saját házi stúdiójában, a "Chasin' Jason"-ben. A 2007 áprilisában megjelent album rögtön elkelő helyre került a 200-as Billboard-listán (#9); lévén egy hét alatt 45,000 példány kelt el belőle.

A banda a saját magáról elnevezett dallal vált ismertté 2007 elején, de első hivatalos single-daluk 'You Wouldn't Know' címmel jelent meg, azév februárjában. Lévén az amerikai rádiók rendszeresen játszották a dalt, a kislemez több hivatalos toplistára is felkerült - épp úgy, ahogy a banda Epic Records jóvoltából megjelent debüt-albuma, ami az elsőszámú chart-on a 9., a 'Top Hard Rock Albums' listán a 15., a 'Top Rock Albums' listán pedig a 3. lett. 2007 októberére ebből a lemezből több mint 204,000 darabot adtak el.

Habár folyamatosan érkeztek a pozitív kritikák, a bandán belül mégsem volt minden teljesen fényes: a basszusgitáros Montano-t már a 'Hellyeah' album lemezbemutató bulija után távozásra szólították fel, mivel erősen ittas állapotban halálosan megfenyegette bandatársát, Tom Maxwell-t. Helyét a Damageplan basszusgitárosa, Bob Zilla vette át.

A Hellyeah első turnéja (Fire it Up) 2007 májusában zajlott le (felléptek többek közt a Download Fesztiválon is); azév júliusában pedig Ausztráliában koncerteztek, amit követően ismét Észak-Amerikában, a Korn Family Values turnéjának vendégeként léptek fel. 2007 novemberében kiadtak egy 'Below the Belt' című DVD-t, amire különböző koncertfelvételek, dokumentációk, színfalak mögötti videók, interjúk és videoklipek kerültek fel.

Néhány hónap pihenés után a Hellyeah - 2010 tavaszán - a Seether, a Five Finger Death Punch, a Drowning Pool és a Lacuna Coil társaságában turnézott (ismét felléptek a Download-on), de még ezt megelőzően bejelentették, hogy stúdióba vonulnak második nagylemezük, a 'Stampede' rögzítése végett. Ezt a lemezt végül a legendás Pantera-dobos Vinnie Paul texasi stdúiójában vették fel, "nyugodt és nyomás-mentes körülmények" között. Vinnie-nél ekkoriban renszeresek voltak a házibulik... A 'Stampede' album végül - a kényelmes körülményeknek és az összeszokott baráti társaságnak köszönhetően - még a debüt-albumnál is erősebbre sikeredett.

A 'Stampede'-ről elsőként a 'Cowboy Way' című számot mutatták be, de a debütáló single a 2010. június elsején megjelent 'Hell Of A Time' volt (mindkét számhoz készült videoklip is). Az album július 13-n látott napvilágot (Epic Records), és egy hét alatt 28,000 példány fogyott belőle - ezzel pedig a Billboard 8. helyén debütált. A megjelenést a Rockstar Energy Drink Uproar fesztivál-turnén való fellépések követték (a Disturbed, az Avenged Sevenfold, a Stone Sour és a Halestorm társaságában).

A banda következő albuma, a 'Band of Brothers' már egy ismertebb producer, Jeremy Parker (Godsmack, Evanescence) közreműködésében készült el, szintén Vinnie Paul arlingtoni stúdiójában. Ez a lemez 2012 júliusában jelent meg, az Eleven Seven Music kiadó jóvoltából (lévén a banda szerződése lejárt az Epic Records-nál). Az első single a 'War In Me', a második pedig maga a címadó dal volt. Egy évvel később a csapat ismét fellépett a brit Download fesztiválon, valamint játszottak a belga Graspop Metal Meeting színpadán, illetve részt vettek a Gigantour körúton is.

2013 végén neki is láttak a következő album megírásának; néhány hónap múlva pedig el is árulták, hogy ez az album 'Blood for Blood' címmel jelenik meg, 2014. június 10-én. Ezzel egyidőben jelentették be, hogy Greg Tribbet gitáros és Bob Kakaha basszer távozik a bandából - az ő helyüket veszi át Christian Brady  (Magna-Fi, Überschall) és Kyle Sanders. A Hellyeah ekkoriban éppen az Adrenaline Mob-bal közösen turnézott, de az új lemez eközben meg is jelent digitális formában.

A 2015-ös évet egy új single-dal, a 'Hush' kiadásával indították. A videoklip formájában is megjelent dal a "No More" elnevezésű, családon belüli erőszak-ellenes kampány keretében került bemutatásra. Azév nyarán a csapat részt vett a Slayer vezette Rockstar Energy Mayhem fesztivál-turnén.

2016-ban megjelent a legújabb dal, a 'Human', ami a Hellyeah ötödik, 'Unden!able' című albumának vezető single-dala. Az album június 3-án látott napvilágot, rajta "olyan stíluselemekkel, amiket korábban nem próbáltak ki". Erre a lemezre felkerült az 'I Don't Care Anymore' című Phil Collins-feldolgozása is, amiben nem más, mint a 12 évvel ezelőtt elhunyt Dimebag Darrell egykori gitár-játéka hallható.

2017 októberében jelentették be, hogy elindultak a következő Hellyeah album munkálatai (a las vegasi Hideout Stúdió falai között); azonban ezt az albumot nem tudták befejezni, mivel a banda legendás dobosa, Vinnie Paul 2018. június 22-én elhunyt (habár a riportok szerint Vinnie még életében feldobolta a következő lemez dalait)...

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [318. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás