Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Rock And Roll Hall Of Fame - fotók és videók a DEEP PURPLE beiktatásáról


2016-04-09

Április 8-án megrendezték az idei Rock And Roll Hall Of Fame ceremóniát. A Deep Purple tagjait maga a Metallica dobosa, Lars Ulrich vezette fel.

Mint arról beszámoltunk, az idei ceremónián, a brooklyni Barclays Center-ben a Deep Purple, a Cheap Trick, a Chicago, Steve Miller, vagy az N.W.A. nevezetű hip-hop formáció volt az az előadó, akit beemeltek a legendák közé.

A Deep Purple beiktatásáért maga a Metallica dobosa, Lars Ulrich felelt. Beszédében a következőképpen méltatta a brit hard rock-legendákat: "Mindig is keményen dolgoztak, megállás nélkül turnéztak, és évente felvettek egy - vagy akár két - albumot; mindig is szartak az imázsra és a kritikai elismerésre. Őket a rock & roll kicsapongó korszakában is a zenéjük okán értékelték - a "szex és drog" jelszavak idején is úriemberek maradtak". A veterán zenekar sikereit Ulrich az egyes zenészek kimagasló tehetségéből eredezteti: "Ezek a fickók tudnak zenélni. Ezek a fickók tudnak improvizálni. Állandó élés megmérettetésben állnak egymással, ha arról van szó, hogy újabb, eddig nem látott szintre kell emelni a zenét".

Ulrich azt is kiemelte, hogy a Metallicára többek közt a Deep Purple gyakorolta a legnagyobb hatást: "Az elmúlt 40 évben kivétel nélkül minden hard rock banda - köztük az enyém is - a Black Sabbath, a Led Zeppelin és a Deep Purple zenekarokat nevezik meg elsődleges hatásukként. Ezeket a bandákat - legalábbis szerintem - mindig is egyenértékűnek kell tekintenünk, dalszerzői munkájuk, zenészi készségeik és elért eredményeik alapján. Gyerekkoromban ez a három együttes határozta meg nem csak Észak-Amerikai, de az egész világ rockzenei jövőjét. Szóval ezeket figyelembe véve őszintén úgy érzem - és mondom ezt többmillió zenész és Purple-fan nevében is -, hogy túl későn jött el a banda Rock And Roll Hall Of Fame-be való beiktatásának ideje...".

A Deep Purple egykori és jelenlegi tagjai közül a következők kerültek idén beiktatásra a R.A.R.H.O.F.-be: David Coverdale, Rod Evans, Ian Gillan, Roger Glover, Glenn Hughes, Ian Paice, a néhai Jon Lord, illetve Ritchie Blackmore. A banda aktuális felállása (Ian Gillan, Roger Glover, Steve Morse, Ian Paice, Don Airey) színpadra állt az ünnepség keretében, de Blackmore ebben nem vett részt. A csapat olyan slágereket adott elő, mint a 'Highway Star', a 'Hush' és a 'Smoke On The Water'. A 'Green Onions' performansza közben megemlékeztek Jon Lord billentyűsről.

Fotók a ceeremóniáról a NewsDay.com oldalon érhetők el. A Blabbermouth.net magazin szintén összegyűjtött néhány felvételt az ünnepségről.

 

A Deep Purple egyébként immáron két évtizede jogosult lenne a beiktatásra; 2012-ben fel is merült az ötlet, de a Rock Hall vezetősége olyan előadók ellenében leszavazta a rocklegendákat, mint Randy Newman pop-dalszerző és Donna Summer R&B-énekesnő - ez pedig erősen megkérdőjelezi az elismerés és maga az intézmény hitelességét.

Annak ellenére, hogy csak a 25 évvel ezelőtt, vagy annál korábban debütált együttesek kaphatnak jelölést, a létesítmény például sosem ismerte még el az olyan rock- / metal-legendákat, mint az Iron Maiden vagy a Judas Priest (csak viszonyításképpen: a Guns N' Roses-t már a nevezhetőség első évében beiktatták).

A Deep Purple énekese, Ian Gillan nemrég a chilei Radio Futuro-nak fejtette ki véleményét a Rock And Roll Hall Of Fame-mel kapcsolatban: "Lehet, hogy rosszul gondolom, de ki a francnak van szüksége egy ilyen létesítményre, egy ilyen amerikai Hall Of Fame-találmányra?! Angliában, Németországban, Ausztráliában, Oroszországban nincs ilyesmi, csak Amerikában. Ráadásul nincs is semmi köze a rock 'n' rollhoz... Olyan vénemberek működtetik az egészet, akik azt hiszik, hogy a The Monkees zenekar Amerika válasza a The Beatles-re... Szerintem fogalmuk sincs arról, mi az a Deep Purple [haha]... Egy-slágeres bandaként tartanak számon minket... tehát szerintem nincs is miről beszélnünk, mert nem tudom, melyik dalt azonosítják 'one-hit wonder'-ként - vajon a 'Hush'-t vagy a 'Black Night'-ot vagy a 'Strange Kind Of Woman'-t, a 'Smoke On The Water'-t, a 'Child In Time'-ot, a 'Knocking At Your Back Door'-t, netán a 'Highway Star'-t... el nem tudom képzelni. És szerintem ezt a gondolkodás-módot az amerikai rajongókon kívül senki más nem érti".


Rock And Roll Hall Of Fame - fotók és videók a DEEP PURPLE beiktatásáról
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás