Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [148. rész]


2016-11-09

Ma egy stílusformáló amerikai zenekar egyik legsikeresebb albumát elevenítjük fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 148. rész

AS I LAY DYING - 'Meaning In Tragedy'

Az As I Lay Dying egy amerikai metalegyüttes, amelyet 2000-ben alapítottak, San Diegoban, Kaliforniában; bár az első, teljes felállás csak 2001-re alakult ki. Ezidáig hat stúdióalbumuk, egy split-lemezük és két válogatásuk jelent meg.

Már harmadik lemezük, a 'Shadows Are Security' is felkerült a Billboard 200-as listájára (a 35. helyre); az igazi áttörést azonban a 2007-es 'An Ocean Between Us' című lemez hozta meg. Ez az album a nyolcadik helyig jutott az elsőszámú amerikai toplistán. Több nagy fesztiválon (Wacken, Soundwave, Bloodstock, stb.) is fellépett már az együttes. 2008-ban a 'Nothing Left' számot Grammy-díjra jelölték, ám végül nem nyert; viszont egy évvel korábban hazavihették az MTV2 'Ultimate Metal God' díját, ezt megelőzően pedig az 'Év előadói' lettek a San Diego Zenei Díjátadón.

A zenekar 2014 óta nem aktív, mivel az alapító énekes Tim Lambesis hat éves börtönbüntetését tölti, az együttes többi tagja pedig Wovenwar néven alapított új zenekart (és immáron két albumot jegyet a neve mellett).

2005-ös 'Shadows Are Security' albumukat - aminek nyitó-tétele a 'Meaning In Tragedy' című szám - a kaliforniai Big Fish Stúdióban vették fel, azév januárjában. A lemez - a júniusi megjelenést követően rögtön aranyérmes lett a Billboard 'Független albumok' listáján. Néhány hónapon belül több mint 275 ezer példányt adtak el belőle USA-szerte. Az AllMusic szerkesztője, Wade Kergan konkrétan "a 2005-ös év legerősebb kiadványának" nevezte ezt a lemezt, és hozzátette azt is, hogy ez javarészt a két új gitárosnak, Phil Sgrosso-nak és Nick Hipának köszönhető. Az általuk társ-szerzett dalok révén lett az AILD hangzása "kereskedelmileg befogadhatóbb", annak ellenére, hogy ezen az adott albumon többnyire a legendás "göteborg-metal" bandák (In Flames, At The Gates, Dark Tranquillity, stb.) hatása érezhető az alapul vett metalcore-témák mellett.

A 'Shadows Are Security' albumon mutatkozott be Clint Norris basszusgitáros és a Kings To You együttesből ismert Dave Arthur is, aki a "letisztult" vokál-témákért felelt a slágeresebbnek számító single-dalokban. Mellette - a 'Meaning In Tragedy' és a 'Confined' című számokban a Throwdown gitárosa, Matt Mentley vendég-szólózik. A banda több turnét is lebonyolított az album promóciójával (a Slipknot és az Unearth társaságában) - felléptek például az Ozzfest-en és a Taste Of Chaos nevezetű turnén is.

A Metal Blade Records 2005 júniusában limitált, bónusz DVD-vel kiegészített változatban is kiadta a 'Shadows Are Security' albumot. A koncertlemezen egy 2004. novemberi, Karlsruhe-beli buli felvétele kapott helyet, az összes addigi videoklip, egy 'making-of' dokumentáció mellett.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [148. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás