Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

Nyilvánossá vált Alexi Laiho halálának oka


2021-03-05

Január elején halt meg 41 éves korában Alexi Laiho, a Children Of Bodom frontembere. Halálának pontos oka csak most vált nyilvánossá.

Laiho Facebook-oldalán azt írták év elején, a zenész "a múlt héten a Helsinki-beli otthonában, hosszú betegeskedés után hunyt el, és szűk körben temetik majd el". Laiho halálának okát ex-neje, Kimberly Goss (Sinergy) két hónappal később, március elején hozta nyilvánosságra. A finn hatóságok szerint a boncolás kimutatta, Laiho halálának oka a következő volt: "Alkoholin aiheuttama maksan rasvarappeutuminen ja haiman sidekudostuminen" - ez magyarul annyit tesz: "A máj és a hasnyálmirigy összekötő szöveteinek alkohol által okozott vég-elkárosodása" (Goss teljes közleménye itt olvasható el).

Az 1993-ban – eredetileg Inearthed néven – alapított dallamos death metal zenekar, a Children Of Bodom az egyik legismertebb finn metalegyüttes volt. A csapat 2019 végén oszlott fel. Laiho ekkor beszélt arról is, hogy a múltban komoly gondjai voltak az alkoholfogyasztással.

Alexi pályafutása során játszott a Sinergy-ben, az all-star cover-zenekar The Local Band-ben és a Kylähullut-ban is; illetve korábban felbukkant a Thy Serpent, az Impaled Nazarene, a Warmen és a Hypocrisy együttesekben is. A zenész Metal Hammer Golden Gods-díjat, valamint számos nemzetközi elismerést nyert. 2015-ben, a Helsinki Festival keretében 100 gitárost verbuvált össze, egy grandiózus koncert erejéig, aminek ő volt a karmestere.

Alexi tavaly alapította meg utolsó bandáját, a Bodom After Midnight nevű együttest, amivel három dalt és egy videoklipet készítettek el, ezek a halála után jelennek majd meg (erről bővebb infók itt olvashatók).

"Mindannyiónkat totálisan lesújtott a hír. Barátunk és bandtársunk halálát lehetetlen lesz feldolgozni - elmondhatatlan a sokk és a bánat mértéke..." - írta közleményében a Bodom After Midnight három maradék tagja, Daniel Freyberg, Mitja Toivonen és Waltteri Väyrynen.

Alexi Laiho a C.O.B. egyik klasszikus dala, a Bodom After Midnight nyomán nevezte el új bandáját, aminek első fesztivál-fellépéseit eredetileg 2020 nyarára jelentették be, de miután a koronavírus-járvány közbeszólt, Laiho úgy döntött, kisebb klub-koncertekkel debütál élőben, Finnország-szerte. Összesen négy teltházas fellépést bonyolított le a banda.


Az első (és minden bizonnyal az utolsó) Bodom After Midnight koncertekről - melyek keretében a banda szettlistája minden este teljes egészében C.O.B.-klasszikusokból állt - alább látható néhány rajongói felvétel:

Mielőtt Alexi gitározni kezdett, öt éven át hegedülni tanult, ezután kezdett heavy metallal és rock 'n' roll-lal foglalkozni. Becenevét, a Wildchild-ot egy W.A.S.P.-szám címéből vette. Steve Vai egy albumának hallatán döntött úgy tizenegy évesen, hogy gitáros lesz. Első gitárja egy Tokai Stratocaster volt, amit édesapjától kapott. A nővére rock-albumain nőtt fel - többek között a Metallicán, a Guns N’ Roses-on és néhány black metal zenekaron. Egyik kedvenc együttese a finn Stone volt, ahol Roope Latvala (későbbi C.O.B.-tag) is játszott.

16 éves korában hagyta ott az iskolát - innentől kezdve teljes mértékben a gitározásra koncentrált. Énekelni is elkezdett - ebben Mille Petrozza (Kreator) volt a példaképe. Énekelni sosem tanult, bár a zeneiskolában, ahova járt, kötelező volt. 1993-ban alapította első death metal együttesét, egyik legjobb barátjával, Jaska Raatikainen-nel közösen: ez volt az Inearthed. Az első három demó elkészülte után 1997-ben belépett a Thy Serpent-be, de csak a próbákon segítette ki a csapatot. Miután találtak gitárost, Laiho csak az Inearthed-re koncentrált, melynek, miután megjelent a 'Something Wild', már Children of Bodom volt a neve.

A 'Something Wild' európai turnéja után a Children Of Bodom Moszkvába utazott. Itt együtt játszottak az Impaled Nazaren-nel, akik felkérték Laihót szólógitárosnak a zenekarba, de ő elmondta, hogy nem tud ott lenni minden koncertjükön, mivel a Children Of Bodomot tartja a legfontosabbnak. Ezek után újabb együttest erősített; a Sinergy-t. A front-asszonnyal, Kimberly Goss-szal már régebben is találkozott, a Dimmu Borgir európai turnéján, és 1998-ban, amikor Janne-t iskolai elfoglaltságai miatt helyettesítette. 1998 és 1999 őszén a Sinergy és az Impaled Nazarene új albumához írt számokat.

Laiho legnagyobb példaképe Ozzy Osbourne, akinek éveken át volt fanatikus rajongója volt. 1999-ben azt mondta, legnagyobb álma, hogy egyszer Ozzy zenekarában játsszon. Nagy gyűjteménye van Ozzy-tól, és tetoválásait is hasonlóra csináltatta: jobb kezén egy HATE, a balon pedig egy COBHC felirat szerepelt. Ezen kívül még számos tetoválása volt - a legtöbbet a 'Hate Crew Deathroll' album megjelenése után csináltatta.

2000-ben feljátszott egy szólót a To/Die/For-nak, majd 2001-ben kiszállt az Impaled Nazarene-ből, két főbb együttese miatt. "Az Impaled Nazarene-koncertek mindig is különböztek egy Bodom koncerttől. Amikor Mexikóban voltam a srácokkal, először úgy gondoltam, hogy hagyom a picsába az egészet, nem bírom tovább. Minden reggel, mikor egy koncert után felébredtem a hotelben, az énekes, Luttinen kopogtatott 9-kor az ajtón, hogy keljek fel" - nyilatkozta.

Álma akkor vált igazán valóra, mikor Roope Latvala, kedvenc gitárosa csatlakozott a Sinergy-hez, és együtt játszhattak; majd felvették az új Sinergy-albumot az Astia stúdióban. 2001-ben és 2002-ben Alexander-rel és Jaskával néhány Norther-számban énekeltek háttér-vokált. A Sinergy 2001-es albumának a címét – 'Suicide By My Side' is ő adta, és az első számét, az 'I Spit on Your Grave'-ét is, ami egy köpéssel kezdődik (ez is Alexi volt).

Road-ként dolgozott és telemarketinggel foglalkozott ("El kellett adnom egy rohadt szótárat a telefonon, de nem volt türelmem azokhoz a barmokhoz, úgyhogy otthagytam az egészet 2 hét után…"), mielőtt zenész lett, és szabadidejét vagy a gép előtt töltötte egyéb játékokkal, vagy az autójával volt elfoglalva. Egy Pontiac Firebird '79-e volt. Főleg a régebbi autókat szerette.

A Children of Bodom dalszövegeit túlnyomó részben ő írta - kivétel a 'Silent Night Bodom Night', amit Kimberly Goss szerzett; és a 'Chokehold', amit Alexander-rel és Henkkával közösen írt. "Először írok egy számot, aztán még egyet, és ha az első nem hangzik olyan jól, akkor a jó részeket belőle egyszerűen újabb számokba rakom. Ez olyan, mint újrahasznosítani az anyagokat, ezért vannak tele a Bodom számok csak jó riffekkel...". Saját érzéseket ír le, mint például a gyűlöletet, az agressziót vagy a depressziót.

Több videó is készült, amiben Alexi mutat pár szólót először normális ütemben, majd lassabban. Ilyen például a 'Passage To The Reaper' is, ahol Roope Latvalával gitározott. A japán gitármagazinokban többször jelent meg olyan melléklet, amiben Alexi szólói vagy tabok szerepeltek külön CD-n.

Nagyon szeretett élőben játszani, és azt adni a közönségnek, amiért jöttek; ezért nem ivott túl sokat a koncertek előtt. 1999-ben Mexikóban volt koncertjük, és ekkor megbetegedett, de nem akarta lemondani. Magas láza volt, és a ráadás előtt hányt is. A Sinergy-vel egyszer törött lábbal játszott. 2003 szeptemberében kellett először lemondaniuk egy koncertet, mikor egy régi bordasérülése kiújult. A koncert előtt orvoshoz vitték. Egy pár fájdalomcsillapítót vett be, annak ellenére, hogy az orvos azt mondta, hogy csak egyet vegyen... Alexi zenei pályafutása során mindvégig komoly alkohol-problémákkal küzdött, még ha ezt nyilvánosság előtt, a koncerteken igyekezte is leplezni. Arról nem tudni semmi, hogy halála alkohol- vagy egyéb függőségi problémák következménye, de annyi biztos, hogy Alexi hosszú ideje komoly egészségügyi gondokkal küzdött.

Laiho egész élete során közel állt nővéréhez és az ő lányaihoz. Testvére így nyilatkozott: "Mindannyiónkat lesújtott a szomorú hír... Szeretnénk kérni, hogy mindenki tartsa tiszteletben családunk magánéletét ezek meglehetősen nehéz időkben. Öcsém temetését szűk, családi körben fogjuk lebonyolítani".

Laiho egykori párja, Kimberly Goss (Sinergy) az alábbi közleményt adta: "Életem első igazi szerelme; egykori bandatársa és legjobb barátom... A jelenlegi járvány egyetlen előnye az volt, hogy megadatott számunkra a lehetőség, hogy újra együtt töltsük időnket. Éjszakákba nyúló FaceTime-hívásaink, véget nem érő üzenet-váltásaink és telefonhívásaink, örökké velem maradnak. Megnyugtat a tény, hogy az elmúlt hónapokban közösen emlékezhettünk vissza az együtt töltött időkre - a színpadon és azon túl -, és a barátságunk egy fikarcnyit sem fakult az évek során. Allu, a szívem egyszerre van tele, és van összetörve... Te adtál nekem nyugalmat, és te mentettél meg minden megbánástól, mielőtt tested végleg feladta a harcot. Köszönök neked mindent - örökké szeretni foglak".

Goss és Laiho közös emlék-fotóit az Instagramon lehet megtekinteni.

Néhány nappal a halálhír megjelenését követően, Alexi Laiho özvegye, Kelli Wright-Laiho az Instagramon köszönte meg a rajongóknak a támogatást.

Kelli közleménye így szól: "Köszönet mindenkinek a fantasztikus energiáért és támogatásért. Finn és ausztrál rokonainkkal közösen próbálom feldolgozni ezt a mérhetetlen veszteséget. Gondolom, megértitek, hogy totális gyász lepett el mindannyiónkat, de szeretném tudatni veletek, hogy szeretünk titeket és hálásak vagyunk nektek ????".

Laiho zenésztársainak nyilatkozatai, részvétnyilvánításai itt érhetők el.


Nyilvánossá vált Alexi Laiho halálának oka
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás