Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

20 év után adott ki új nagylemezt a Roy Khan énekessel visszatérő CONCEPTION zenekar - itt az új videoklip, az 'Anybody Out There'!

2020-06-22
A progresszív metal műfaj skandináv pionírjaiként számontartott, norvég Conception együttes 20 év kihagyás után tért vissza nemrég, egy 'Re:Conception' című kislemezzel és egy új EP-vel. Nemrég megjelent az új nagylemez is.

Az 1989 és 1998 között működött norvég prog-power metal banda fennállása során négy stúdióalbumot adott ki - ezek mindegyikén a későbbi Kamelot frontember, Roy Khan énekelt (a zenekart eredetileg a Street Legal gitárosa, Tore Østby alapította).

Habár a szakma mindvégig egyöntetű, megérdemelt elismerésben részesítette a Conception-t, a '97-es 'Flow' album megjelenése után a tagok szétszéledtek: míg Khan a Kamelot-ban folytatta karrierjét, addig Østby flamenco-gitárra váltott, majd Jorn Landéval közösen elkészítette az Ark első lemezét. Arve Heimdal dobos és Ingar Amlien basszusgitáros stílusa később black metal-irányt vett: utóbbi jelenleg is a Crest Of Darkness zenekar frontembere.

A Conception újjáalakulására 20 évet kellett tehát várni: 2018 novemberének elején a banda egy vadonatúj kislemezzel lepte meg epekedő rajongóit: a három-számos, 'Re:Conception' című kislemez tehát a banda első felvétele több mint két évtized elteltével. És ez még nem minden: 2018. november 23-án megjelent egy új mini-album is, 'My Dark Symphony' címen - erre hat vadonatúj dal került fel (közülük kettő a kislemezen is megtalálható).

2020 tavaszán pedig eljött az idő az újabb örömhír bejelentésére: a Conception 'State of Deception' címmel adja ki új nagylemezét, 2020. április 3-án. Ez a zenekar első teljes értékű albuma két évtized után. Hasonlóan a fentebb említett kislemezhez, a nagylemezt is a zenekar saját kiadója, a Conception Sound Factory gondozza (Japánban a JVC Records révén jelenik meg a kiadvány).

Roy Khan a következőket nyilatkozta: "A rajongók fogadtatása egyszerűen fantasztikus volt, ezért mondhatni elkerülhetetlenné vált egy nagylemez kiadása. Komolyan mondom, szó szerint fellázadtak volna a fanok, ha nem tesszük meg ezt a lépést! Egyébként elmondhatatlanul büszkék vagyunk erre az albumra - érzésem szerint ez a valahavolt legjobb dolog, amit kiadtunk a kezünkből. Alig várjuk már, hogy megoszthassuk mindenkivel!".

Mondani sem kell, hogy a 'State of Deception' albumot teljes mértékig a rajongók finanszírozásával alkotta meg a banda. A produceri munkákat is a banda tagok saját maguk látták el; a hanganyag keverését pedig Stefan Glaumann (Rammstein, Within Temptation, Europe, stb.) végezte el.

A 9 számos nagylemez kapcsán Tore Østby gitáros így szólt: "Meglehetősen érzelmekkel teli, izgalmas folyamat volt előállítani ezt az albumot; lévén ezúttal minden eddiginél mélyebbre ástunk a Conception szívében és lelkében. A végeredmény egy dinamikus és intenzív anyag lett, ami tökéletesen leképezi a Conception 2020-as állapotát!".

Az album koncepciója kapcsán Khan elmondta: "Az album dalszövegeit az emberi gyarlóság és az árulás témája köré építettük - innen ered az lemezcím is. Emellett azonban olyan dolgokkal is foglalkozunk, mint például az emberek hátat fordítása klímaváltozás felé, illetve különféle vallási és politikai témák is megelevenednek a dalokban".

A tracklista:
01. In Deception
02. Of Raven And Pigs
03. Waywardly Broken
04. No Rewind
05. The Mansion (feat. Elize Ryd)
06. By The Blues
07. Anybody Out There
08. She Dragoon
09. Feather Moves (remastered)

Az első két premier, a 'Waywardly Broken' szöveges klipje és a 'By The Blues' című szám audió-változata itt érhető el:

202 júniusában megjelent az 'Anybody Out There' című szám hivatalos videoklipje is, ami a globális karantén ideje alatt készült, a rajongók bevonásával. Íme a premier:

Az album egyes dalaiba itt lehet belehallgatni:

2020 tavaszán egy újabb európai turnét bonyolít le a Conception. Mindezt így kommentálták: "Európa! Eljövünk értetek! Miután idén lebonyolítottunk egy élvezetes reunion koncert-sorozatot, amiről fantasztikus visszajelzéseket kaptunk, egyszerűen nem bírjuk ki, hogy NE álljunk ismét színpadra és zenéljünk újra Nektek...!! Na ki jön el a bulira...!?".

A csapat emellett szeptemberben fellép az Atlanta-beli ProgPower USA fesztiválon is. A teljes beosztást itt lehet megtalálni.

Íme a 2020-as európai körút hivatalos plakátja:

A 'Re:Conception' című kislemez dalai itt meghallgathatók:

Alább a 'My Dark Symphony' dalait is meg lehet hallgatni:

A Conception 2019 elején bejelentett két exkluzív koncertet, ami a csapat első színpadra lépése volt, több mint egy évtized után. Ezek a koncertek a tagok szülővárosában, a norvégiai Gjøvik-ban kerültek megrendezésre, egy kisebb klubban. A közönségtalálkozóval egybekötött műsorok során elhangzottak az új EP egyes dalai, valamint felcsendültek a régi klasszikusok is. Az április 26.-i és 27.-i bulik a Friscena Black Box falai között zajlottak le. Egy nappal később, április 28-án továbbá ugyanitt rendeztek meg egy vacsorát, melyet 15 szerencsés rajongó fogyaszthat el a banda tagjaival közösen. Bővebb infók a bulikról: ConceptionMusic.com; rajongói felvételek pedig lentebb érhetők el.

Roy Khan énekes 2011. április 22-én jelentette be hivatalosan, hogy kilép a Kamelot-ból (erről itt írtunk). Khan - aki hét évvel ezelőtt vált "istenfélő keresztény emberré" ettől kezdve egy tengerparti templomban énekelt, Moss városában; emellett ének-zenét oktatott a helyi kórusnak. A hírek szerint Roy 2016 szeptembere óta nem alkalmazottja a Moss Frikirke templomnak, de továbbra is Moss városában él és dolgozik, nem mellesleg aktívan gördeszkázik. Az énekes hivatalosan 2018 áprilisában tért vissza a zeneiparba: ekkor váratlanul kiadott egy saját számot, 'For All' címen.

Khan annak idején így jelentette be "kiégését", valamint kiválását a Kamelot-ból: "Az utóbbi években már sok volt a találgatás akörül, miért nem turnézok a Kamelot-tal, ezért most szeretném mindezen okokat közleménybe foglalni. Tény, hogy a fiúknak már mondtam, hogy kilépek, még tavaly ősszel (a kiégésem előtt). Természetesen, majdnem sokkot kaptak (ugyanúgy, mint más is a Kamelot-családból). A fogyó koncertjegy-árak kockázata miatt még adtak nekem időt, hogy átgondoljam a dolgot, és így is tettem. És a döntésem még mindig áll: befejeztem. Jelenleg a családommal töltöm az időm Norvégiában; pihenek, és várom, mit hoz a jövő. Kommunikációm a külvilággal nem sok van, de többször is beszélgettem Thomas-szal [Youngblood, a gitáros], és mindig beteget jelentettem. Szörnyen sajnálom, hogy ilyen sok mindenkire kihat a döntésem, és szeretném, ha tudnátok, hogy a legjobbakat kívánom a bandának és az érintetteknek a jövőben. Minden pillanatot élveztem. Már hogy is ne élveztem volna?! A Kamelot-nak voltak a legjobb rajongói a világon! Örökké hálás leszek mindenért, ami ti és a Kamelot adtatok nekem; és egyben nagyon sajnálom, hogy itt vége kell, hogy legyen. A jó hír, hogy Isten mindig ott volt velem... 'Love you to Death'!!!".

A Kamelot 2011-es európai turnéjának hátralevő részén Fabio Lione, a Rhapsody Of Fire vokalistája töltötte be az énekesi posztot; 2012-ben azonban már Tommy Karevik-kel (Seventh Wonder) rögzített új lemezt ('Silverthorn') a banda. Karevik társaságában azóta további két stúdióalbumot vett fel a Kamelot - az utóbbi, 'The Shadow Theory' című 2018. április 6-án látott napvilágot.


20 év után adott ki új nagylemezt a Roy Khan énekessel visszatérő CONCEPTION zenekar - itt az új videoklip, az 'Anybody Out There'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.