Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

A DOWN new orleansi koncertjét is lefújták Philip Anselmo rasszista akciója miatt


2016-02-05

Miután Anselmo a Dimebag emlékére megrendezett koncerten náci karlendítéssel köszönt el a rajongóktól, jelenlegi bandáját, a Down-t már a második helyről utasítják ki.

Mint azt megírtuk, a január 22-én, pénteken a hollywoodi Lucky Strike Live klubban megrendezett koncert (amiről bővebben itt írtunk) azzal ért véget, hogy Anselmo náci módjára magasba emelte a jobb kezét, közben pedig azt kiáltotta, hogy "white power".

Miután ennek felvétele körbejárta a netet, sokan felháborodtak az ex-Pantera énekes megnyilvánulásán, ezért ő egy videó-üzenetben reagált az esetre, mondván a backstage-ben a zenészek fehér bort ittak - innen jött a "white power"-kiáltás.

Ahogy arról beszámoltunk, a június 4. és 5. között, Nijmegen városában megrendezendő FortaRock szervezői a következőket közölték: "Phil Anselmo énekes legutóbbi kitörése az USA-beli 'Dimebash' rendezvényen nem összeegyeztethető a FortaRock stílusával, ezért bandáját, a Down-t nem látjuk szívesen a fesztiválon. Aki esetleg nem tudná: Anselmo náci tisztelgéssel és "white power" elköszönéssel vetett véget annak a koncertnek. Konzultációnk során minden érintett fél megszólalt az ügyben, mivel nem akartunk elhamarkodott, egyoldalú döntést hozni; így a végén abban állapodtunk meg, hogy lefújjuk a Down koncertjét. Ezzel is szeretnénk nyomatékosítani azt, hogy a FortaRock-on nincs helye a rasszizmusnak és a fasizmusnak". 

Most a Down február 8.-i, new orleansi koncertjét is lefújták a szervezők. A Civic Színház munkatársai a következőket tették közzé: "Phil Anselmo elfogadhatatlan megnyilvánulása okán le kellett mondanunk a Down Civic-beli koncertjét. Mi magunk nem vagyunk toleránsak az intoleráns viselkedéssel - koncerttermünkben, sem városunkban nincs helye ilyesfajta akciónak. A koncertjegyeket a helyszínen visszaváltjuk. Emellett egy külön adomány-csomagot küldtünk a New Orleansi Zsidó Alapítványnak, kifejezvén ezzel támogatásunkat egy egyesült közösség felé". A szervezők egy Bob Marley-idézettel zárták soraikat: "Nincs szükségem ambíciókra. Csak egy dolog van, amit nagyon szeretnék, hogy az emberiség egységben éljen... feketék, fehérek, kínaiak, mindenki együtt".

Anselmo rasszista produkcióját több metalzenész is megszólta; köztük volt a Machine Head énekese, Robb Flynn is, aki egy 11 perces videóban fejtette ki véleményét Phil "ostoba viselkedésével" kapcsolatban. Az ügyben a Darkest Hour gitárosa, Mike Schleibaum is megszólalt: szerinte "a metalzenében nincs helye rasszismusnak". Hasonló véleményen volt az All Shall Perish együttes is, akik elmondták: Anselmo akciója "sötét folt a Pantera örökségén". Később az Angra zenekar is "mélyen elítélte" az énekes tetteit; a The Bloodline frontembere, Travis Neal pedig azt írta: "Baszd meg magad és a bocsánatkérésed, Phil". Mellettük az Anthrax gitárosa, Scott Ian is "zéró toleranciát" hirdetett a rasszizmussal szemben; az ex-Skid Row énekes, Sebastian Bach pedig "puncinak" nevezte azokat, akik "white power"-t kiáltanak. A minap Anselmo Down-beli bandatársa, Pepper Keenan is véleményt nyilvánított az ügyben: szerinte is elfogadhatatlan az énekes tette és bocsánatkérése, de ő maga hisz abban, hogy "Phil zenéje felülír majd minden gyűlöletet".

Anselmo az elmúlt hétvégén közzétett egy újabb videó-üzenetet, amiben a másodjára kér bocsánatot. A 47 éves zenész most pedig egy újabb közleménnyel jelentkezett saját honlapján: "A világ minden egyes polgárának elidegeníthetetlen joga van büszkeséggel és tisztelettel, gyűlölet és elnyomás nélkül élni. És ezt most az összetört, bűnös szívem legmélyéről jelentem ki. Köztudott, hogy ilyen esetben vagy azt választjuk, hogy tanulunk a hiábinkból, vagy pedig élünk tovább az érzékeltenség, a pusztítás útján. Jómagam totálisan felelős vagyok az általam elkövetett hibákért, és ahelyett, hogy a szavamat adnám arra, hogy többet nem teszek ilyet, inkább cselekedetekben kívánok fogadkozni
Down-beli bandatásaim az én viselkedésem következményeinek áldozatai lettek; ezért tőlük is nyilvánosan bocsánatot kérek. Soha életemben nem hagytam őket cserben, és most négyszemközt felajánlottam nekik azt is, hogy folytassák tovább nélkülem...
Számomra a legnagyobb akadályt a túlzott alkohol-bevitel jelenti; ennek következtében válik általában rosszindulatúvá és közömbössé az emberi lélek. A jövőben ezen is változtatni fogok.
Negatív cselekedeteim visszütöttek, az ön-utálatot pedig - amit most érzek - az a fájdalom generálta, amit okoztam másoknak. Tisztában vagyok azzal, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol a bocsánatkérést nem fogadják el egykönnyen, és meg is értek mindenkit, aki gyűlöl engem; de a szívem mélyéről, a legőszintébben kifejezve, még egyszer elnézést kérek az általam okozott fájdalomért.
Szeretettel, igazsággal, reménnyel és tisztelettel felétek -
Philip H. Anselmo".


A DOWN new orleansi koncertjét is lefújták Philip Anselmo rasszista akciója miatt
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás